• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropski dobrovoljni penzijski fond počeo sa radom

Autor mondo.ba

Nova prilika za sve građane Republike Srpske: Ostvarivanje dodatnih prihoda u starosti zahvaljujući dobrovoljnom dopunskom penzijskom osiguranju.

Evropski dobrovoljni penzijski fond zvanično je danas otvorio svoje prostorije, a svečanosti su prisustvovali predstavnici osnivača Fonda – Evropske banke za obnovu i razvoj, Skupne pokojninske družbe iz Ljubljane i Penzijskog rezervnog fonda Republike Srpske, te poslodavci, predstavnici institucija Republike Srpske i mediji.

Ovom prilikom potpisani su memorandumi o procesu pristupanja Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu, a među prvima koji će dodatno penzijsko osiguranje ponuditi svojim zaposlenima su Autoputevi Republike Srpke, Banjalučka pivara, Elektroprivreda Republike Srpske, EuroExpress, HI „Destilacija“ Teslić, Peštan, Pošte Srpske, Lanaco, te Šume Republike Srpske.

Osnivanjem Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF) građani u Republici Srpskoj će prvi put biti u prilici da uplate na lične račune kasnije koriste kao dodatnu penziju. Uplatu sredstava u penzijski fond mogu vršiti građani samostalno (neposredno) ili posredstvom svojih poslodavaca (učlanjenje putem penzijskog plana, koji uključuje poslodavca kao organizatora penzijskog plana i uplatioca doprinosa za svoje zaposlene).

Na ovaj način, osim prvog stuba penzijskog osiguranja – obaveznog državnog penzijskog osiguranja, u Republici Srpskoj ispunjeni su uslovi za funkcionisanje i trećeg stuba – dobrovoljnog dopunskog penzijskog osiguranja, koji predstavlja integralni dio sveobuhvatne strategije reforme penzijskog sistema Republike Srpske. Na osnovu Zakona o doprinosima poslodavci su oslobođeni od plaćanja poreza i doprinosa za uplate na račun zaposlenih u dobrovoljni penzijski fond do iznosa od 1.200 KM godišnje (100 KM mjesečno).

“Dobrovoljno dodatno penzijsko osiguranje je u Zapadnoj Evropi, kao i u većini zemalja Jugoistočne Evrope već dugi niz godina ustaljena praksa, a od ove godine će priliku da budu članovi dobrovoljnog penzijskog fonda imati i građani Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Evropski dobrovoljni penzijski fond je nova mogućnost i prilika za sve poslodavce i pojedince u Republici Srpskoj, ne samo da obezbijede dodatni prihod u starosti, nego da postanu odgovorniji prema sebi, prema svojim najbližima, ali i prema društvu u kojem živimo. Mi smo danas potpisali memorandum sa preduzećima sa kojima smo u prethodnom periodu obavili razgovore i prezentovali mogućnost pristupanja EPF-u, a u narednom periodu planiramo razgovarati sa svim poslodavcima u Republici Srpskoj. Zaista mi je drago da su poslodavci koji su danas ovdje sa nama prepoznali važnost i prednosti dobrovoljnog penzijskog osiguranja i učinili prvi korak ka obezbjeđivanju dodatnih prihoda u starosti za njihove zaposlene”, izjavio je Tomaž Završnik, direktor Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda, koji je ovom prilikom pozvao sve poslodavce koji su zainteresovani za dobrovoljno penzijsko osiguranje da se jave kako kako bi ih u što kraćem roku upoznali sa mogućnostima pristupanja Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu.

Svečanom otvorenju prostorija Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda i potpisivanju prvih memoranduma o procesu pristupanja Fondu prisustvovao je i minstar finansija Zoran Tegeltija, koji je ovom prilikom izjavio: “Evropski dobrovoljni penzijski fond je veoma važan za uspostavu finansijskog tržišta u Republici Srpskoj. Pravi efekti formiranja Fonda će se vidjeti tek za osam do deset godina. Iako je ovo u Republici Srpskoj prvi put da se formira jedan ovakav fond, uvjereni smo da će ovo biti uspješna priča jer imamo partnere koji imaju iskustvo iz drugih zemalja koji će to iskustvo prenijeti kod nas kako bi animirali ljude da štede i koriste benefite koje imaju na duži vremenski period.”

Ian Braun, šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini izrazio je posebnu zahvalnost Vladi Republike Srpske na njihovoj podršči u kreiranju zakonske regulative koja je omogućila uspostavljanje Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom, naglasivši da bez njihove pomoći i podrške ne bi bili danas ovdje: “Evropska banka za obnovu i razvoj ponosni je partner ovog Fonda, jer nam je i cilj da započnemo uspostavljanje lokalnih tršišta kapitala u zemlji. Upravljanje privatnim penzijskim fondom je vrlo osjetljiva stvar kojoj je mora razborito pristupiti sa velikom pažnjom. Naša investicija u ovaj Fond pokazuje povjerenje koje osnivači Fonda uživaju kod EBRD-a.”

Dobrovoljni penzijski fondovi posluju na principu kolektivnog investiranja i kapitalizacije sredstava (prikupljanje i investiranje penzijskih doprinosa radi očuvanja i uvećanja njihove vrijednosti) uplaćenih na individualne račune građana – članova fonda. To su institucionalni investitori koji obezbjeđuju pojedincima sigurnost i stabilnost prihoda poslije okončanja radnog vijeka. Treći stub penzijskog osiguranja u zemljama okruženja (Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Slovenija) funkcioniše u prosjeku već 15 godina.

Osnivači prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini su Skupna pokojninska družba iz Ljubljane, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Penzijski rezervni fond Republike Srpske (PREF).

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

uistinu

Odakle radnicima pare za bilo koji fond a kamoli za dobrovoljni.Narod nema za režije,lekove i hranu.Taj fond je samo za političare i biznismene i to narod zna.Ovo je saradnja sa narodnom masom.

MONDO REPORTAŽE