• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU potvrdila: BiH će uvesti akcize na struju

Autor mondo.ba

BiH je dužna da u skladu s evropskim direktivama kao buduća članica EU uvede minimalne akcize na energetske proizvode, uključujući i električnu energiju, potvrđeno je "Nezavisnim" u Uniji za takse i carine EU.

 EU potvrdila: BiH će uvesti akcize na struju Izvor: MONDO/Predrag Vujić
Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Patrik Mekalou, portparol Unije, izjavio je ''Nezavisnim novinama'' da su sve zemlje članice dužne primijeniti pravila u skladu sa Direktivom za oporezivanje energetike 2003/96/EC, koja uključuje i minimalan nivo akciza na električnu energiju.

Mekalou je istakao da od BiH kao dio integracionog procesa EU očekuje da postepeno uskladi svoje propise s evropskom pravnom stečevinom.

"Komisija će razmotriti specifično stanje energetike u sklopu predstojeće procjene bh. aplikacije za članstvo u EU. Radujemo se da ćemo s tim u vezi biti u prilici da izanaliziramo odgovore iz upitnika koji se odnose na energetske politike", rekao je on.

"Mi razumijemo da je BiH trenutno u procesu određivanja tarifa za 'Elektroprenos BiH' i nezavisne operatore sistema, ali Evropska komisija nije involvirana. To je pitanje u nadležnosti BiH, koja može angažovati privatne eksperte ukoliko ocijeni da je to potrebno", rekao je Mekalou.

Izvor ''Nezavisnih'' rekao je da će zakon o akcizama, uključujući i odredbe o akcizama na struju, biti završen do kraja juna, a da će pravilnik biti usvojen do kraja godine.

Rečeno je, takođe, da se razmatra opcija po kojoj bi akcize na struju za domaćinstva iznosile nula maraka, a da nivo akciza za ostale potrošače još nije utvrđen. Pojašnjeno je, takođe, da su eksperti iz Slovenije, Austrije i Hrvatske već održali nekoliko radionica i sastanaka sa domaćim vlastima kako bi se usvojio novi zakon o akcizama u skladu s evropskom pravnom stečevinom.

U pogledu očekivanja EU, Mekalou je preporučio da pogledamo preporuke iznesene u Izvještaju o napretku BiH iz 2016. godine, u kojem je upozoreno da BiH nije napravila napredak u odnosu na zakonodavstvo o akcizama i carinama.

"U narednoj godini BiH bi posebno trebalo da: usvoji pravilnik o implementaciji nove carinske politike, poboljša saradnju između Uprave za indirektno oporezivanje BiH s poreskim službama u entitetima, dopuni zakon o akcizama i uskladi ga s evropskom pravnom stečevinom", navedeno je u preporukama.

Takođe smo u prethodnom tekstu naveli da EU omogućava privremenu suspenziju ili umanjenu stopu strujnih akciza za pojedine grupe potrošača kako bi one bile ohrabrene da primijene više ekoloških standarda u proizvodnji i potrošnji električne energije, ali da EU očekuje da u konačnici svi potrošači budu podvrgnuti istom nivou akciza.

Tako je, na primjer, uobičajena praksa da se željezničkim operaterima omogući minimalna akcizna stopa kako bi bili ohrabreni da koriste elektrificirane umjesto dizelskih lokomotiva, ili da koriste tramvaje ili trolejbuse u gradskom prevozu.

Minimum akciza koji propisuje EU je jedan evro po megavatu za domaćinstva, i pola evra po megavatu za poslovne potrošače. Kada se pogleda praksa prisutna u EU, vidljivo je da sve zemlje članice imaju akcize i da su neki uveli nulte tarife za domaćinstva uglavnom navodeći kao opravdanje potrebu dostizanja ekoloških standarda.

U zaključku, može se reći da će BiH do kraja ove godine, najvjerovatnije nakon oktobarskih izbora, uvesti akcize na struju, s tim da se o stopama još ne može ništa reći.

Poređenja radi, kada su u aprilu 2015. u Srbiji uvedene akcize na struju, prema pisanju tamošnjih medija, cijena električne energije povećana je za 15 odsto.

UIO: JOŠ UVIJEK NIJE POZNATO

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH danas je saopšteno da u ovom trenutku nije poznato da li će električna energija biti akcizni proizvod u BiH ili ne, te da će odluku o tome donijeti tijela koja usvajaju prijedlog novog Zakona o akcizama - Upravni odbor UIO, Savjet ministara i parlament BiH.

"Konačna verzija ovog zakona u smislu definisanja koji će proizvodi biti akcizni, kao i visina stopa akciza, biće poznata kada Zakon o akcizama bude u proceduri", navode iz ove uprave.

Iz UIO dodaju da u okviru "Tvining projekta" u ovoj upravi postoji radna grupa koja radi na pripremi novog prijedloga Zakona o akcizama u BiH, jer je postojeći zakon u primjeni od 2009. godine i nije usklađen sa direktivom EU.

"Uprava zajedno sa ekspertima iz Unije priprema i novi prijedlog Zakona o akcizama, koji će biti usklađen sa legislativom EU. Prijedlog novog Zakona o akcizama u BiH trebalo bi da bude završen do polovine godine, nakon čega će biti pripremljen i Pravilnik o primjeni Zakona o akcizama", ističu iz UIO.

Predstavnici Saveza za promjene su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci istakli da su izričito protiv eventualnog uvođenja akciza na električnu energiju. 

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

hg

Mi smo roblje a politicari feudalci.

to

Ljudi moji.Sve vise odosmo ..... Ja ne idem na izbore a vi?

Xy

@to ja nikad nisam, a sad cu ici da glasam protiv njih.

xxl

Prvo bi trebali da usklade plate sa evropskim standardima

MONDO REPORTAŽE