• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska ukida podsticaje za mini hidroelektrane

Autor mondo.ba

Vlast Republike Srpske planira da ukine subvencionisanje proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora i da naknada, koju za to plaćaju građani, ne bude više uvećavana.

 Srpska ukida podsticaje za mini hidroelektrane Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Proizvođači poručuju da je to pravno moguće učiniti samo za buduće elektrane, u suprotnom uslijediće milionske tužbe protiv Srpske, piše Capital.ba.

Vršilac dužnosti direktora „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović rekao je da Evropa zahtijeva da se proizvodi struja iz obnovljivih izvora, ali da je ERS tu bila u zaostatku, te da su mnogi privatnici napravili MHE ili solarne elektrane.

„Na taj način se uvećava dio izdvajanja na računu građana. Međutim, mi smo sada odlučili da idemo u izmjenu zakonskih propisa i da nema više subvencionisanja i da se građanima ne uvećava izdvajanje za ekologiju. To ćemo postići izmjenom propisa u Narodnoj skupštini, Vladi i Regulatornoj komisiji za energetiku“, rekao je Petrović u intervjuu za Herceg televiziju.

Što se tiče obnovljivih izvora, dodao je da je to jedan segment promjena, a da je drugi da će ERS, iz svojh sredstava, izgraditi solarnu elektranu, te da se gradi Vjetropark Hrgud.

„To ćemo raditi da ne opterećujemo građane na računima“, rekao je Petrović i dodao da ERS ubuduće može računati i na prihode od zelenih seftifikata.

Krajem prošle godine Vlаdа Republike Srpske je odobrilа zаhtjev Regulаtorne komisije zа energetiku (RERS) dа se jediničnа nаknаdа sа 0,0044 KM iz 2018. u ovoj godini povećа nа 0,0075 po kilovat času. Tako će građanima januarski računi za struju biti uvećаni od 0,9 do 1,5 odsto. Taj novac usmjerava se proizvođačima električne energije iz obnovnljivih izvora jer je RS potpisnicа obаvezа evropske Energetske zаjednice kojima se definiše i udio obnovljivih izvorа energije u ukupnoj proizvodnji.

Generalni sekretar Udruženja proizvođača električne energije iz obnovnljivih izvora Dragan Jerinić kaže za Capital.ba da se sa 2020. godinom završava jedan ciklus i kvote koje su predviđene Akcionim planom RS za korišćenje obnovljivih izvora energije.

„Ne može se zakon retroaktivno primjenjivati, to se odnosi na buduće objekte, poslije 2020. godine. Treba da se nađe modalitet na koji način će se nakon toga moći graditi hidroelektrane da budu isplative, na ovaj način su potpuno neisplative. Ugovori koji su sada na snazi ne mogu biti poništeni ili ukinuti. To se može odnositi samo na buduće proizvođače. Ne može se nešto retroaktivno primjenjivati, velike bi tužbe bile, RS bi izgubila te sporove jer je potpisala obavezu na 15 godina, a sad je ukida“, ističe Jerinić.

Građani Republike Srpske dali su u prethodnim godinama desetine miliona maraka vlasnicima MHE po osnovu naknade za obnovljive izvore energije, a korist koju je Srpska imala od tih MHE je veoma upitna. Samo u prvih 11 mjeseci prošle godine za otkup struje od proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora izdvojeno je oko 24,8 miliona KM, od čega se na premiju odnosi 14,7 miliona KM, a toliki iznos planiran je i za ovu godinu, piše Capital.ba.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE