• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savez sindikata RS: Najniža plata 550, pa 600 KM

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Savez sindikata Republike Srpske tražiće od Vlade RS kao socijalnog partnera da najniža plata bude povećana na 600 KM, ali u dva koraka. Prvo na 550, a naredne godine na 600 maraka.

 Savez sindikata RS o povećanju plata Izvor: MONDO/ Dragana Božić
Izvor: MONDO/ Dragana Božić

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata rekla je danas da je sindikat poveo ozbiljnu kampanju za povećanje plata svim radnicima u RS,  te da je rezultat te kampanje ključni dokument koji je ponudio analizu stanja ali i rješenja za povećanje plata svim radnicima u Srpskoj.

Mišićeva je naglasila da su Vladi Srpske predali taj dokument čiji je osnovni zahtjev i cilj da se uvaže argumenti da se mogu i moraju povećati plate, ističući jučerašnji stav SNSD-a, kao najveće stranke u Srpskoj, da se najniža plata poveća na 500 KM.

“Mi smo tražili da plate u naredne tri godine rastu najmanje deset odsto, a ono što je ponuda ili stav SNSD-a jeste rast plata korisnicima budžeta i rast najniže plate", rekla je ona.

Mišićeva je pojasnila da ono što je prijedlog SNSD-a nije loše, ali da oni traže da najniža plata bude prvo 550, a zatim i 600 KM, jer će omogućiti da i oni sa najnižim primanjima osjete povećanje, a ona ima ulogu i da “gura” povećanje plata u realnom sektoru, što će kako tvrdi biti veliki izazov.

"Važno nam je da u pregovorima koji slijede sa socijalnim partnerima i Vladom RS  ispregovaramo iznos najniže plate koji treba da bude veći od onog koji smo juče čuli kao ponudu (500 KM). U narednom periodu slijede razgovori kako na najpravičniji i najbolji način povećati plate onima koji se finasiraju iz budžeta RS, a istovremeno kako doći do povećanja plata u realnom sektoru", kazala je Mišićeva.

Naglasila je da Unija udruženja poslodavaca ni ne razmišlja o bilo kakvom povećanju plate, a ukoliko se socijalni partneri ne dogovore o iznosu najniže plate, onda Vlada RS ima zakonsku obavezu da sama predloži iznos.

"Očekujemo da Vlada RS prihvati naš zahtjev, da prvi korak bude 550 KM, a kasnije 600 KM. Cilj nam je doći do povećanja plata a da ne isključe nijednu grupaciju radnika", istakla je Mišićeva.

Najniža plata u RS zadnji put je povećana 2018. godine i trenutno iznosi 450 KM.

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Arch Enemy

A kolika treba da bude najniža koverta, pošto svi znamo da svi u Republici Srpskoj primaju plate u kovertama jedino Zora Vidović i ovi iz Poreske Uprave RS kažu da ništa ne znaju o tome, u firmi gdje radim jedan od šefova je prijavljen na 580 KM a u koverti prima 1000 KM, znači prosto nevjerovatno a takvih je na hiljade!

Pa Sto Ne Ide Vani Pa Radi Za 3000e A ne Ovde

Haha a sprdnje i plate cuj 550 600km pa to oni trose za dan a jadni ljudi s tim treba da hrane djecu itd..

Rs

Ahahahahahah

Darko

otkad znam za sebe znam I za Ranku Misic I nista bruka sramota ,a duze vlada nego dodik vjerovatno ima neku svoju racunicu neradi ovo iz ljubavi prema radnicima

S10

@Darko istina! Svaka čast za komentar!

MONDO REPORTAŽE