• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatna medalja: Patent iz Trebinja "topi" gluten!

Autori mondo.ba Autori Dušan Volaš

Borko Babalj, najnagrađivaniji inovator u Srpskoj, nastavlja da osvaja medalje na međunarodnim sajmovima. Posljednja nagrada u njegovoj mnogobrnoj zbirci je zlatna medalja za "Voćnu smjesu za otapanje glutena", a koju je dobio u Skoplju.

 Borko Babalj inovator zlatna medalja proizvod koji neutrališe gluten Izvor: Borko Babalj/Privatna arhiva za mondo.ba

Zlatni Trebinjac za naš portal je rekao da se radi o biljnom sastojku koji neutrališe negativno dejstvo glutena i kao takav reguliše probavu, te sprječava negativno dejstvo na rad ostalih organa.

"Riječ je o prirodnom proizvodu koji se sastoji od komada voća i iscijeđenog soka. Testiran je od naših zdravstvenih institucija i ima sve potrebne sertifikate. Pošto je na biljnoj bazi, mogu ga koristiti i odrasli i djeca", rekao nam je Babalj, koji je jedan je od osnivača Udruženja inovatora Istočne Hercegovine.

Naš sagovornik tvrdi da je i sam imao probleme zbog glutena i da je konačno usavršio proizvod koji bi mogao postati pravi hit kako u regionu tako i širom svijeta.

Osim što iz organizma neutralište gluten, korišćenjem ove voćne smjese smanjuje se povišeni pritisak, bolje se spava, a ovaj preparat poboljšava i potenciju. Babalj ističe da se uz ovaj proizvod hrana koja sadrži gluten može nesmetano koristiti.

"Hljeb se može jesti slobodno, kao i drugi proizvodi koji u sebi sadrže žitarice sa glutenom. Svakodnevnim trošenjem od dvije do tri supene kašike, odmah poslije obroka, čitav organizam bolje funkcioniše", rekao nam je ovaj Trebinjac.

Babalj je za ovu inovaciju protekle sedmice dobio i srebrnu medalju na Međunarodnoj istanbulskoj izložbi inovacija, a istu medalju je osvojio u poljskom gradu Katovice na Sajmu inovacija “Intarg".

Izvor: Borko Babalj/Privatna arhiva za mondo.ba

"Narednih dana proizvod će biti predstavljen u Zagrebu i njemačkom Nirnbergu, a poslije toga se očekuje veći nivo promocije i proizviodnje", rekao nam je poznati inovator.

Na postavljeno pitanje za naredne planove i da li ima neki novi izum na vidiku, sagovornik Mondo portala je odgovorio da još uvijek ne zna gdje će ga odvesti aktivnosti oko smjese koja "topi" gluten - da li u proizvodnju ili prodaju autorskih prava. Ipak, otkrio nam je da ima jednu inovaciju koja mu se, kako tvrdi, već dugo vremena vrzma po glavi.

INOVACIJE ZADIVILE SVIJET

Mondo je prije dvije godine imao tekst o nekim interesantnim inovacijma ovog Trebinjca. Detalja iz te priče možete se prisjetiti OVDJE.

 "Radi se o ženskim sandalama. Na njih se mogu lako staviti, a i skinuti dijelovi obuće sa različitim potpeticama, tako da se dobije obuća sa ravnom petom, potpeticom, ili štiklom, po želji", zaključio je sagovornik Mondo portala.

Borko Babalj u 2013. je proglašen za inovatora godine u Republici Srpskoj, a do sada je za svoje inovacije prikupio više od 60 međunarodnih priznanja. Član je Svjetske organizacije inovatora - IFIA, a više od 20 puta je predstavljao inovatore BiH na sajmovima i forumima u Banjaluci, Mostaru, Sarajevu, Beogradu, Skoplju, Portorožu i Trogiru.

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran "komšija-bivši :)"

Veeeliki gospodin i divan čovjek, prije svega! O njegovim patentima i umotvorinama suvišno je trošiti riječi, oni govore sami za sebe...puno sreće, zdravlja i uspjeha u radu od komšije-bivšeg ;) !

MONDO REPORTAŽE