• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcize na cigarete i duvan ostaju iste i u 2021. godini

Autor Dušan Volaš

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za period oktobar - decembar prema kojoj FBiH pripada 62,83 odsto, RS 33,62 odsto, te distriktu Brčko 3,55 odsto.

 Akcize na cigarete i duvan ostaju iste i u 2021. godini Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Na današnjoj sjednici usvojena je odluka o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i duvan za 2021. godinu koja će se primjenjivati od 1. januara, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

Prema usvojenoj odluci, minimalna akciza na cigarete iznosiće 3,25 KM po kutiji cigareta, dok će posebna akciza za pakovanje od 20 komada cigareta iznositi 1,65 KM, što je isti iznos kao i ove godine.

Akciza na duvan biće u visini 80 odsto minimalne akcize i iznosiće 130 KM po kilogramu. Ova odluka će se primjenjivati od 1. januara, a kalkulaciju maloprodajne cijene poreski obveznici dužni su dostaviti Upravi do 15. decembra.

Prihvaćena je Odluka o utvrđivanju carinske tarife za 2021. godinu na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i biće upućena Savjetu ministara u dalju proceduru.

Usvojen je i pravilnik o primjeni Zakona o akcizama kako bi bile usklađene tarifne oznake sa Odlukom o carinskoj tarifi BiH za 2020. godinu.

Upravni odbor UIO BiH usvojio je Odluku o visini stope kompenzatorne kamate za period od 1. januara do 30. juna 2021. godine gdje nije bilo izmjena u odnosu na prethodne i ova kamata obračunavaće se po stopi od 12 odsto u pojedinim slučajevima carinskog duga.

U saopštenju se dodaje da je razmatran i usvojen program rada Uprave i Upravnog odbora za 2021. godinu, te budžetski zahtjev UIO za sljedeću godinu.

Upravni odbor UIO BiH nije danas usvojio odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za izgradnju auto-puteva i rekonstrukciju puteva u ukupnom iznosu oko 119,5 miliona KM koja su ostala na podračunu jedinstvenog računa i odnosi se na raspodjelu 10 odsto rezervisanih prihoda.

Nije usvojena ni odluka o oslobađanju plaćanja putarina na dizel gorivo koje se koristi u proizvodnji pojedinih rudnika i željeznica u BiH, a koja se donosi na prijedlog entitetskih vlada, navedeno je u saopštenju.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE