• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina postala glavni trgovinski partner EU, SAD je na drugom mjestu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Evropske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije Covid-19 i naglog skoka kineske ekonomske aktivnosti, navodi se u izvještajima.

 Kina najveći trgovinski partner EU Izvor: MONDO

U prvih devet mjeseci 2020., razmjena EU-a i Kine dosegnula je tako 425,5 milijardi evra, a razmjena EU-a i SAD-a iznosila je u istom periodu 412,5 milijardi evra, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

U istom periodu 2019. razmjena EU-a s Kinom bila 413,4 milijarde, odnosno sa SAD-om 461 milijardu

"Ovaj rezultat je posljedica rasta uvoza (+4,5 posto), a izvoz (u Kinu) je nepromijenjen", istaknuo je Eurostat, dodajući da je "u istom periodu trgovina s SAD-om zabilježila znatan pad uvoza (-11,4 posto) i izvoza (-10,0 posto).

Ukupni deficit EU-a u trgovinskoj bilanci s Kinom popeo se na 135,9 milijardi evra u prvih devet mjeseci 2020., a u istom peridou 2019. bio je 123,9 milijardi.

Uprkos epidemiji Covid-19 i veoma snažnoj ekonomskoj krizi u prvom tromjesečju, kineska ekonomnija je ponovo u usponu, a potrošnja je u oktobru čak premašila lanjsku razinu, navodi INSEE.

Samo u trećem tromjesečju domaća potražnja je potaknula uvoz evropskih proizvoda u Kinu, "posebno u automobilskom i u sektoru luksuznih proizvoda, ali i telekomunikacija u očekivanju američkih sankcija Huaweiju", dodaje francuski zavod.

I izvoz iz Kine u Evropu je porastao u ljeto i početkom jeseni zbog velike potražnje medicinske opreme i elektroničkih proizvoda.

Tako je Svjetska zdravstvena organizacija u oktobru istaknula da je samo Kina izvezla gotovo 44 posto lične zaštitne opreme kojom se trgovalo u svijetu u prvih šest mjeseci 2020, prenosi SEEbiz.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE