• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glas iz UN: Pomilujte Asanža

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Nezavisni stručnjak UN za ljudska prava Nils Melcer zatražio je od odlazećeg predsjednika SAD Donalda Trampa pomilovanje osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža.

 Glas iz UN: Pomilujte Asanža Izvor: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

On je u pismu Trampu naglasio da je Asanž "proizvoljno lišen slobode" i da je platio previsoku cijenu zbog hrabrosti da objavi istinite informacije o nedoličnom ponašanju američke administracije širom svijeta.

Melcer je zatražio oslobaćanje Asanža nakon što ga je u pratnji dvojice nezavisnih ljekara posjetio u zatvoru u Londonu.

Povezano

Prema riječima Melcera, Asanžovo zdravstveno stanje se ozbiljno pogoršalo, do te mjere da je u životnoj opasnosti, zbog potvrđenog respiratornog stanja koje ga čini izloženijim zarazi virusom korona u zatvoru.

Melcer je naglasio da Asanž nije neprijatelj Amerikanaca niti je to ikad bio, te da se "Vikiliks" bori protiv tajnosti i korupcije širom svijeta, u interesu kako naroda u SAD tako i čitavog čovječanstva.

Stručnjak je istakao i to da Asanž nikada nije hakovao, ukrao ili objavio lažne informacije, nije izazvao narušavanje reputacije nedoličnim ponašanjem, te da se Asanžovi postupci ne mogu okarakterisati kao krivično djelo.

Specijalni izvjestilac UN tvrdi da je Asanž dobio informacije uz pomoć autentičnih dokumenata i izvora, kao što to rade svi ozbiljni i nezavisni istraživački novinari.

"Krivično gonjenje Asanža biće `ubijanje glasnika`, a ne rješavanje problema koji je on otkrio", naveo je u pismu Melcer.

Melcer dalje navodi da krivično gonjenje Asanža ne bi bilo u skladu sa ključnim vrijednostima pravde, vladavine prava i slobode medija, koji su uvršteni u Ustav SAD i međunarodne mehanizme za ljudska prava koja je ratifikovao Vašington.

On smatra da bi pomilovanje Asanža "rehabilitovalo hrabrog čovjeka koji duže od 10 godina doživljava nepravdu, krivično gonjenje i ponižavanje samo zbog toga što je rekao istinu".

"Pomilovanjem gospodina Asanža, Vi biste, gospodine predsjedniče, američkom narodu i svima u svijetu poslali jasnu poruku pravde, istine i ljudskosti", poručio je Melcer.

Asanž se nalazi u londonskom zatvoru Belmarš, a postoji mogućnost da bude izručen SAD, gdje bi mogao biti osuđen na smrtnu kaznu zbog objavljivanja povjerljivih informacija američke administracije.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE