• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijene goriva rastu, očekuju se poskupljenja i drugih artikala

Autor Dušan Volaš

Cijene goriva na pumpama širom BiH u posljednjih nekoliko dana ponovo rastu, tako da su na nekim pumpama više za pet feninga, a kako kažu stručnjaci iz ove oblasti, može se očekivati da će se trend rasta nastaviti i u narednom periodu.

 Cijene goriva rastu, očekuju se poskupljenja i drugih artikala Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Na jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci ističu da je prije nekoliko dana benzin koštao 1,82 KM, a sadašnja cijena mu je 1,87 KM po litru.

"Dizel je ranije koštao 1,84 KM, a sada je za litar ovog goriva potrebno izdvojiti i 1,88 KM. U prethodnih pet-šest dana cijena goriva porasla je u prosjeku do pet feninga", kažu na jednoj od banjalučkih benzinskih pumpi i dodaju da je cijena plina viša za šest feninga, te da sada iznosi 1,10 KM.

Za razliku od Banjaluke, na benzinskim pumpama u Bijeljini cijene goriva ipak su niže, tako da litar benzina košta 1,74 KM, kao i dizela.

I u FBiH ističu da je došlo do rasta cijena, koje su različite od pumpe do pumpe, pa tako na nekim benzinskim pumpama dizel košta 1,86 KM, dok na drugim čak 2,06 KM.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, potvrdio je za "Nezavisne novine" da je došlo do povećanja cijena na benzinskim pumpama u prosjeku od pet feninga.

"U zadnjih pet dana u Republici Srpskoj je došlo do povećanja cijena na benzinskim pumpama u prosjeku od pet feninga, što je u skladu sa povećanjem nabavnih cijena u prosjeku za sedam feninga", kazao je Trišić.

Dodao je da se trenutno cijene kreću od 1,79 do 1,91 KM za BMB95 i 1,79-1,91 KM za ED5, te za TNG 0,96-1,10 KM zavisno od distributera i regije.

"Cijene će rasti u narednom periodu, a to prvenstveno zavisi od ulaznih, odnosno rafinerijskih cijena. Siguran sam da će u narednom periodu doći do povećanja cijena goriva u Srpskoj", kazao je Trišić.

Prema njegovim riječima, u Federaciji BiH gorivo je poskupjelo već prije sedam dana, tako da ga benzinske pumpe prodaju po cijenama od 1,96 do 2,06 KM, što je za pet do 10 feninga skuplje u odnosu na Srpsku.

"Trenutne cijene goriva će biti na snazi u narednih pet dana, sa tendencijom povećanja na blizu dvije KM", zaključio je Trišić.

Dodaje da je cijena nafte brent na berzi juče iznosila oko 498 $ po toni ili 61 $ po barelu, što je porast od 75 $ po toni ili 10 $ po barelu, u toku januara na februar.

"Ovo je najviši nivo cijene nafte u godinu dana, odnosno 20. februara 2020. godine je zadnji put bio ovaj nivo brent nafte na berzi, a to je period prije pandemija i globalne krize izazvane kovidom-19, te sadašnji rast cijena na neki način možemo posmatrati i kao stabilizaciju ekonomskih prilika i tržišta. Bez obzira na restrikcije koje su prisutne u EU, a tiču se pandemije, velike ekonomije žele da podstaknu privredni rast i na takav način vrate makroekonomske parametre u stanje prije pandemije", pojasnio je Trišić.

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON iz Prijedora, kazala je da je primjetno da je posljednjih nekoliko dana došlo do skoka cijena goriva.

"Gorivo više nije luksuz, nego je pokretač proizvodnje i sigurno je da diktira puno drugih cijena i usluga", kazala je Marićeva.

Dodaje da se na proljeće mogu očekivati poskupljenja i drugih artikala.

"Ovaj rat goriva koji ide od 1,50 KM od prije nekoliko mjeseci do sadašnjih 1,90 - 2 KM pokazuje koliko je već cijena goriva za tri-četiri mjeseca porasla i naravno da su ogromne razlike od pumpe do pumpe", kazala je Marićeva i dodala da svakako postoji veliki uticaj cijene goriva na svaki proizvod koji koristimo.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE