• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijene vrtoglavo rastu: Litar ulja skuplji od goriva

Autor Dušan Volaš

Vrtoglavi rast cijena osnovnih životnih namirnica bilježi se proteklih mjeseci u BiH, a brašno, ulje, šećer i sol u prosjeku su skuplji za 25 odsto. U teškom ekonomskom i pandemijskom periodu ovo je dodatni udarac na džepove ionako ojađenih građana.

 Cijene vrtoglavo rastu: Litar ulja skuplji od goriva Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Brašno, ulje, šećer, sol, meso, jaja, mlijeko, ali i gorivo, proizvodi su koje bh. građani svakodnevno koriste, a njihove cijene proteklih mjeseci kontinuirano rastu.

Iz udruženja potrašača navode da je od novembra prošle godine do danas cijena osnovnih životnih namirnica u prosjeku povećana za 25 odsto, a u nekim slučajevima i više, što ocjenjuju katastrofalnim.

Inače, taj postotak je znatno veći u odnosu na mart prošle godine, kada ste naprimjer pileći file mogli kupiti u prosjeku za šest maraka po kilogramu, a danas je ta cijena iznad devet maraka.

Danas ćete za kilogram brašna izdvojiti između 1,05 i 1,70 konvertibilnih maraka, u zavisnosti od proizvođača. Litar ulja košta od 2,55 do 3,10 KM, kilogram šećera je u prosjeku 1,15 KM, a ista količina soli je 0,85 KM, piše Klix.ba.

Povećanje cijena osnovnih životnih namirnica dolazi u periodu kada se naša zemlja nalazi u znatno težem ekonomskom položaju nego u prvom talasu pandemije koronavirusa.

Iz udruženja potrašača navode da su državni fondovi prilično iscrpljeni, ali posebno potrošači, od kojih su brojni dobili otkaz ili danas rade za niže plate nego je to bio slučaj u ranijim godinama, odnosno vanpandemijskom periodu.

Inače, kao jedan od glavnih razloga rasta cijena osnovnih životnih namirnica u BiH se navodi povećanje cijene goriva koja je prije nekoliko mjeseci iznosila okvirno 1,60 KM, a danas je nešto iznad dvije marke po litru.

Za razliku od osnovnih životnih namirnica, na bh. tržištu se bilježi pad cijena proizvoda koji se danas nalaze u drugom planu, poput odjeće, obuće, namještaja, kućanskih aparata i slično.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE