• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Andrićgrad ima novog vlasnika: Vlada RS i Opština Višegrad prodaće udio od 78 odsto

Autor Dušan Volaš

Olimpijski centar Jahorina preuzeće poslovanje nad turističkim kompleksom Andrićgrad u Višegradu.

 Andrićgrad ima novog vlasnika: Vlada RS i Opština Višegrad prodaće udio od 78 odsto Izvor: Turistička organizacija Republike Srpske za mondo.ba

Ovaj posao dogovoren je na zajedničkom sastanku održanom krajem februara u Istočnom Sarajevu, a biće finaliziran tako što će Vlada Republike Srpske svoj udio u Andrićgradu, koji zajedno sa opštinom Višegrad iznosi 78% prepisati na OC Jahorina, piše portal Capital.ba.

Inače, preostalih 22% pripada režiseru Emiru Kusturici koji prema saznanjima ovog portala ostaje u ovom poslu.

Ovu informaciju je potvrdio i predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek, koji je kazao kako se već postoje planovi o investicijama u Andrićgradu.

"Cilj nam je da napravimo jednu turističku regiju od Jahorine do Zlatibora, a da Andrićgrad i Mećavnik budu vezivni faktori. Plan je da ljudi koji zimuju sedam dana na Zlatiboru ili Jahorini, dva dana provedu u Andrićgradu", kazao je Elek.

Kako kaže da većina od 250.000 skijaša koji godišnje posjete Jahorinu dolazi na sedam dana, od kojih pet skijaju a preostala dva uglavnom koriste da posjete neke druge obližnje destinacije. Preuzimanjem Andrićgrada oni bi sa Jahorine kroz dobru ponudu bili usmjereni na Višegrad.

Vlada Republike Srpske je po sličnom modelu sredinom prošle godine Jahorini dala propalo skijalište Igrišta u Vlasenici, u koje je kasnije najavljeno višemilionsko ulaganje.

Inače, kada je riječ o projektu Andrićgrad u njega je do sada, prema dostupnim informacijama, uloženo 23,7 mil KM, od čega je Vlada Srpske izdvojila 15 mil KM, Kusturica 5 mil KM, a ostatak opština Višegrad.

Andrićgrad je osnovan 2011. godine potpisivanje ugovora između Vlade Republike Srpske, opštine Višegrad i njegovog preduzeća Lotika. Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od toga je Vlada uplatila 2.450 KM, opština Višegrad 2.450 KM i Lotika 5.100 KM, čime je postala većinski vlasnik.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

bojan

kako prepisati valjda prodati za veći iznos od uloženog?

Zole

Tako je i zamišljeno država napravi i dadne privatniku

MONDO REPORTAŽE