• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH od danas gas dobija preko Turskog toka

Autor Dušan Volaš

Bosna i Hercegovina od danas prirodni gas dobija putem Turskog toka, a ne kako je to dosad bio slučaj putem Ukrajine i Mađarske.

 BiH od danas gas dobija preko Turskog toka Izvor: Mondo/Goran Sivački

Kompanija Energoinvest, koja je ovlašteni dobavljač gasa za FBiH, sklopila je s ruskom državnom kompanijom Gazprom aneks ranijeg ugovora, kojim je precizirano da će se od 1. aprila isporuka odvijati novim pravcem, odnosno gasovodom pod nazivom Turski tok.

Gas je dosad dolazio gasovodom preko Ukrajine i Mađarske, i tako je trebalo da bude sve do kraja 2023. godine, a predstavnici Energoinvesta tvrde da su morali pristati na novi zahtjev ruskog isporučioca.

"Gazprom nam nije ostavio ni prostor ni opciju za daljnji transport mađarskom rutom od 1. aprila", rekla je za "Klix.ba" direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Aneks ugovora o isporuci gasa za BiH, koji je ultimativno ponudila ruska strana, potpisan je uprkos jasnom upozorenju ambasade SAD-a da bi to moglo dovesti do sankcija, jer sadašnja američka administracija ruske projekte Turski tok i Sjeverni tok vidi kao nastojanje Moskve da podrije evropsku stabilnost i učini kontinent potpuno zavisnim o ruskom plinu, prenosi Hina.

Endi Alen, savjetnik za ekonomska pitanja u ambasadi SAD-a u BiH, informisao je u martu Nijaza Čardakliju, šefa Odjeljenja za ekonomsku multilateralu i rekonstrukciju Ministarstva spoljnih poslova BiH, o tome što sadašnja administracija u Vašingtonu planira da preduzme kako bi se suprotstavila ruskoj politici energetskog uslovljavanja Evrope.

"Alen je izvijestio da će Bijela kuća vrlo brzo donijeti dekret kojim će biti sankcionisani svi pojedinci, kompanije i organizacije koje su na bilo koji način (osiguranjem opreme, usluga ili finansija) uključene u sprovođenju projekata Sjeverni tok 2 i Turski tok", stoji u zabilješci sa ovog sastanka, koju je napisao Čardaklija i čiju su kopiju objavili mediji.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE