• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanovićeva u Sindikatu: "Naći način za povećanje plata u svim sektorima"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović prisustvovala je sjednici Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske, nakon čega je bilo govora o povećanju plata u RS.

 Željka Cvijanović i Ranka Mišić o povećanju plata u RS Izvor: Srna

Cvijanović je izjavila je da treba voditi računa da se uz povećanje plata u javnom sektoru u Srpskoj nađe mogućnost za rast plata u privatnom sektoru.

Izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je Vlada najavila povećanje plata za određene sektore.

"Ostaje još da se uradi mnogo toga kada je riječ o disciplini, plaćanju, izmirenju obaveza prema radnicima i prema državi, što je kontinuiran proces", rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Cvijanovićeva je rekla da je na sjednici bilo govora o ciljnim stvarima koje je postavio sindikat, a u vezi najavljenog povećanja plata, da se otklone određene nepravde.

"Raduje me činjenica da se vodi računa o onim radnicima koji imaju najniže plate i da se na svaki mogući način zajedno sa Vladom Republike Srpske vidi mogućnost na koji način da se premosti jedan takav problem", istakla je Cvijanovićeva.

Pročitajte i ovo

Ona je napomenula da Vlada Srpske pregovara, ali da je spremna ukoliko bude bilo potrebno u kapacitetu predsjednika Republike Srpske da da svoj doprinos.

"Mislim da je dobro da mi u suštini, bez obzira na neke različitosti, svi funkcionišemo kao jedan važan i veliki tim. Zahvaljujući tom timskom radu i socijalnom dijalogu kojeg smo imali, mi smo u vremenima koja su bila izuzetno teška i iza nas su, pronalazili načine da prebrodimo probleme i donosimo zakone, čak i Zakon o radu koji će se morati ponovo inovirati", podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su tada povećavane plate, ali da žele da se to nastavi, te da bude više reda i discipline, te izrazila zadovoljstvo činjenicom da postoji jak socijalni dijalog između Vlade Republike Srpske sa svim socijalnim partnerima.

"Savez sindikata Republike Srpske je uvijek imao jasno postavljene zahtjeve koji su bili realni. Možda nekada nisu odgovarali tom nekom momentu, ali u suštini zahtjevi su bili realni", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je svim radnicima u Republici Srpskoj čestitala 1. maj – Međunarodni praznik rada, uz želju da će iduće godine, nakon dvije godine obilježavanja praznika u vrijeme pandemije korona virusa, biti prilika da se ovaj važan praznik obilježi na neki drugi način.

Mišić: Povećati najnižu platu na 600 KM

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je danas najviše bilo riječi o povećanju plata svim radnicima u Srpskoj, a na prvom mjestu zdravstvnim radnicima koji nose teret pandemije, ali i zaposlenima u privredi, kao i u medijima.

Mišićeva je rekla da je vrlo izvjesno najavljeno povećanje plata radnicima u zdravstvu, MUP-u Republike Srpske, prosvjeti, kulturi, pravosuđu, izuzev sudijama, ističući da se pregovori koji počinju iduće sedmice moraju završiti do kraja maja izmjenama zakona i povećanjem plata.

"Koliko povećanje plata će biti i kako o tome će razgovarati resorni ministri i predsjednici granskih sindikata", istakla je Mišićeva.

Ona je napomenula da Savez sindikata Republike Srpske traži povećanje najniže plate koja trenutno iznosi 520 KM koja bi trebalo da bude 600 KM, a automatski će pogurati povećanje svih drugih plata u privredi Republike Srpske.

Prema njenim riječima, postoji prostor za povećanje najniže plate u Republici Srpskoj, jer je prošla kovid godina donijela više od 1,9 milijardi KM čiste neto dobiti poslodavcima.

Mišićeva je zaključila da svi u Republici Srpskoj moraju učiniti maksimum da se stvore bolji uslovi za rad i život i da ljudi ne odlaze, već da se gradi ekonomija i da na ovim prostorima žive naše porodice.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Mozda Misicka uspije sebi povecati malo ima

MONDO REPORTAŽE