• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Trebinju sutra počinje drugi Samit energetike

Autor Dragana Božić

U Trebinju sutra počinje drugi Samit energetike "SET - Trebinje 2021" na kojem će učesnici imati priliku da čuju odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti od oko 50 vodećih lidera elektroindustrije iz zemalja regiona, najavili su organizatori.

 Samit energetike 2021 Izvor: SET

Na otvaranju samita uvodno obraćanje trebali bi da imaju ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u savjetu ministara Staša Košarac i generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović, istakli su organizatori skupa.

Tokom dva dana skupa biće održano sedam različitih panela na kojima bi trebali da govore ministar kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić, ministar privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislav Ćorić, kao i direktor Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope Janez Kopač.

Učesnici samita pod sloganom "Hibridna energetska budućnost", kako oni u sali, tako i onlajn tokom dva dana skupa, imaće priliku da čuju odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti.

U rad samita, naveli su organizatori, uključeni su svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika, te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike.

Misija samita je da se postigne bolja povezanost privrede, politike i nauke, a fokus je na energetskoj budućnosti Balkana, procesima tranzicije, odnosno odmicanje od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

U radu skupa, prema najavljenom programu, učestvovaće i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Steliana Nedera, savjetnik za energetiku premijera u Vladi Sjeverne Makedonije Viktor Andonov, generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Admir Andelija, izvršni direktor za razvoj "Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne" Drago Bago.

Na samitu je najavljeno učešće i direktora sektora za strategiju "Elektroprivrede Srbije" Aleksandra Jakovljevića, člana uprave "Hrvatske elektroprivrede" Marka Ćosića, izvršnog rukovodioca Direkcije za razvoj i inžinjering "Elektroprivrede Crne Gore" Ivan Mrvaljević, član Uprave za tehničke poslove "Elnos grupe" Banjaluka Marko Mijić, te tehnički direktor srpske berze struje SEEPEX Dejan Stojčevski.

Najavljeno je da će, između ostalih, na skupu govoriti regionalni šef za energetiku u EBRD-u za jugoistočnu Evropu Frančesko Korbo, direktor fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske Srđan Todorović, državni sekretar u Ministarstvu eneregetike i rudarstva Srbije Zoran Lakićević, direktor Poslovnog udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović i mnogi drugi.

Teme o kojima će se govoriti na panelima su "Energetske strategije i energetski klimatski planovi u regionu", "Klub 1.000 megavata – investicioni ciklusi i gradnja novih energetskih kapaciteta", "Nastavak liberalizacije tržišta električne energije u regionu Jugoistočne Evrope", "Reforma sektora daljinskog grejanja u regiji", "Hibridna energetska budućnost", "Razvoj potencijala obnovljivih izvora energije regiona" i "Modeli, uslovi i prepreke za investiranje u sektor energetike".

Samit, čiji je drugi put domaćin grad Trebinje, organizuju "Elektroprivreda Republike Srpske", grad Trebinje i firma "Sajam energetike Trebinje" /SET/, a biće održan u Kulturnom centru Trebinje.

Skup se organizuje pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i kompanije "Končar", uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice EU i brojnih sponzora.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE