• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon raspada Jugoslavije: Bogati postali još bogatiji

Autor Dušan Volaš

Prelaz iz socijalizma u kapitalizam u zemljama bivše Jugoslavije obilježen je značajnim porastom nejednakosti. Svih šest republika – Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija imaju slične trendove.

 socijalizam kapitalizam zemlje ex-yu bogatstvo Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/ksenija18kz

Udio nacionalnog dohotka koji je završio kod jedan posto najbogatijeg stanovništva povećao se između 1989. i 2019. u svim bivšim jugoslavenskim republikama.

Slovenija, Hrvatska i Crna Gora imale su najizraženiji rast bogatstva najbogatijih, s oko četiri do pet posto ukupnog nacionalnog dohotka, prenosi portal "Biznis info".

Možda će vas zanimati

Rast je bio manje intenzivan u Srbiji i Makedoniji, s rastom od oko dva postotna boda nacionalnog dohotka. Bosna i Hercegovina je između i imala je rast za oko tri postotna boda.

Istovremeno, udio nacionalnog dohotka koji doseže 40 posto od najsiromašnijeg stanovništva smanjio se u svim republikama.

U Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, pad je iznosio oko tri do četiri postotna boda ukupnog nacionalnog dohotka između 1989. i 2019. godine.

U Bosni i Hercegovini i Makedoniji pad je bio manji, oko 2-2,5 postotnih bodova.

Samo Hrvatska nije zabilježila značajniji pad, udio 40 posto najsiromašnijih u ukupnom bogatstvu tamo se smanjio za samo 0,3 postotna boda.

Konačno, porast učešća prihoda kod jednog postotka stanovništva u ovo vrijeme se odrazio na pad učešća kod najsiromašnijih 40 posto stanovništva.

Udio prihoda preostalih 59 posto stanovništva i dalje je uglavnom stabilan.

Jedina iznimka je Hrvatska, gdje je povećanje učešća nacionalnog dohotka među jedan posto najbogatijih išlo ponajprije na štetu prosječnih 59 posto stanovništva.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE