• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brnabić: Ne vidim problem sa dodjelom koncesije za HE "Buk Bijela"

Autor Dušan Volaš

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne vidi zašto bi bilo problema u vezi sa dodjelom koncesije za izgradnju Hidroelektrane "Buk Bijela" i da se pripremni radovi nastavljaju, jer je to značajan energetski resurs i za Republiku Srpsku i za BiH.

 Brnabić: Ne vidim problem sa dodjelom koncesije za HE "Buk Bijela" Izvor: ATA images

"Čekamo odluke Ustavnog suda BiH, a do tada se nastavljaju pripremni radovi. Što više imamo naših izvora energije to bolje, a posebno sada kada se sprema `energetska oluja` u Evropi, jer je ova HE zeleni izvor energije", rekla je Brnabićeva novinarima u Mostaru.

Ona je rekla da je koncesija za HE "Buk Bijela" dobijena na isti način kao što su dobijene sve ostale koncesije u BiH.

"O takvoj koncesiji se razgovaralo pre nekoliko godina i sa partnerom iz Nemačke, tako da ne vidim da ovde postoji problem. Mi smo uradili pravnu analizu kao i za svaku drugu investiciju i nismo videli problem. Nadam se da će tako i biti", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, svi takvi projekti su dobijali saglasnost za koncesiju samo od lokalne vlasti.

"Uradili smo više od sto analiza različitih koncesija koje su urađene na isti način. Ukoliko postoji pravna nesigurnost sa ovom koncesijom, to bi značilo da postoji problem sa svim ostalim koncesijama koje su pre toga davane", konstatovala je Brnabićeva.

Ona je zaključila da to zaista dovodi do pravne nesigurnosti koja nije dobra za investicioni ambijent za bilo koga, a ne samo za investicije iz Srbije.

Aerodrom u Trebinju

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je nadu da će izgradnja aerodroma Trebinje početi naredne godine i istakla da je ponosna što Srbija ima ekonomsku moć da investira u takav projekat.

Brnabićeva je izjavila novinarima u Mostaru da je trenutno u fazi završetak eksproprijacije, a da slijedi izrada projektno-tehničke dokumentacije.

"To je već počelo i nadam se da ćemo 2022. krenuti da gradimo aerodrom. Ja sam očekivala da to uradimo već 2021, ali sve nas je malo usporila pandemija korona virusa tako da je sve išlo sporije, ali tu smo, ulažemo, izdvojili smo znatna sredstva iz budžeta za 2021. godinu. Izdvajamo sada budžetom za 2022. dodatna sredstva i nastavljamo sa tim projektom", naglasila je Brnabićeva.

Odgovarajaći na pitanje novinara da postoje nagađanja da bi to mogao biti vojni aerodrom, Brnabićeva je rekla da nikada do sada nije čula da bi mogao biti vojni aerodrom niti bilo kakvo nagađanje.

Brnabićeva smatra da je taj aerodrom u korist svima i da je projekat od regionalnog značaja.

"On je važan za Trebinje, a samim tim je važan i za Republiku Srpsku. Važan je za BiH kao još jedan aerodrom, a ja ga vidim kao važnog i od velike koristi za Hrvatsku, zato što će pomoći da dodatni turisti dolaze u Dubrovnik i na hrvatsku obalu", naglasila je Brnabićeva.

Ona je dodala da je ponosna i da joj je drago što Srbija ima ekonomsku moć i ekonomsku snagu da investira u takav projekat

Saborna crkva i Stari Most

Brnabićeva je danas u Mostaru obišla Sabornu crkvu Svete trojice u izgradnji, "Prosvjetinu" školu srpskog jezika i kulture u društvu predstavnika Srpske pravoslavne crkve i mostarskog odbora SPKD "Prosvjeta".

Takođe je obišla i Stari Most. U njenu čast sa mosta je izveden tradicionalnni skok.

Brnabićeva je rekla da boravi danas u Mostaru u posjeti srpskoj zajednici i da niko ne treba da se ljuti ili zamjera što nije bilo nekih drugih sastanaka.

Ona je zahvalila gradonačelniku Mostara Mariju Kordiću koji joj je pokazao Mostar, te najavila da će se još mnogo puta vratiti u ovaj grad.

(Mondo/Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE