• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Energetska kriza: Nestašica drva u Srebrenici, domaćinstva strahuju

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Broj snabdjevača srebreničkog stanovništva ogrevnim drvetom iz godine u godinu se smanjuje što je ove jeseni dovelo do problema i kašnjenja u snabdijevanju drvima mještana ove varošice.

 Energetska kriza: Nestašica drva u Srebrenici, domaćinstva strahuju Izvor: Shutterstock

Mnoge porodice strahuju da prije snijega neće dobiti naručena drva.

Svi prevoznici drveta iz ovog mjesta, koji obezbjeđuju ovdašnje stanovništvo drvima, kažu da imaju preuzete narudžbe za isporuku do početka decembra i ne primaju nove.

Cijena ogrevnog drveta po metru prostornom je sa 60 KM na početku ljeta porasla na 70 KM.

Teškoće oko obezbjeđenja ogrevnog drveta te neizvjesnost njegove cijene i kvaliteta mnoge je opredijelilo za grijanje na struju, a sve više domaćinstava u privatnim kućama instališu kotlove i ugrađuju sisteme vlastitog kućnog centralnog grijanja korištenjem peleta kao energenta.

Grijanje na pelet i struju je ekološko čistije, iziskuje manje obaveza i svakodnevnog rada, a troškovi grijanja po metru kubnom stambenog prostora su približno jednaki.

Ove jeseni manje je drva na trotoarima, parkiralištima i parkovima jer je opština uslovila vlasnike stanova, koji koriste drva za grijanje, da na određenim lokacijama izgrade tipske šupe za drva što je doprinijelo poboljšanju urednosti i ljepšem izgledu ovog mjesta koje više nije zatrpano drvima tokom jeseni i zime kao prethodnih godina.

Srebrenica je do izbijanja posljednjeg rata u BiH imala sistem centralnog grijanja koji je u ratu uništen i kotlovnice i vrelovodna mreža nikada nisu obnovljeni pa se stanovnici moraju na različite načine snalaziti kako će zagrijavati svoje stambene jedinice.

U ovoj opštini godinama se najavljuje izrada elaborata opravdanosti izgradnje sistema centralnog grijanja za koje se smatra da bi bilo neekonomično zbog velikog broja praznih stambenih jedinica, kažu nadležni u ovoj lokalnoj zajednici.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE