• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evro kakav znate odlazi u istoriju: Od 2024. godine novi dizajn novčanica

Autor Dragana Božić

Kristin Lagard, zatražila da do 2024. godine, stručnjaci izaberu novi dizajn novčanica te valute.

 Evro kakav znate odlazi u istoriju: Od 2024. godine novi dizajn novčanica Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Predsjednica Evropske središnje banke (ECB), Kristin Lagard, zatražila je od 19 stručnjaka iz članica evrozone, po jednog iz svake zemlje, da do 2024. godine izaberu novi dizajn novčanica te valute, pišu britanski mediji.

Trenutno se na novčanicama nalaze prozori, vrata i mostovi, a ECB kaže da su bazirani na različitim epohama i stilovima, prenosi britanski Telegraf. Novi dizajn će osmisliti panel savjetnika koji će biti sastavljen od eksperata iz mnogih područja - od umjetnika i dizajnera do fizičara i arheologa, a novčanicama će se promijeniti izgled kako bi postale pristupačnije Evropljanima svih starosnih grupa i kultura.

Nakon što panel osmisli nova vizuelna rješenja, ECB će ih dati na javnu raspravu. Uslijediće konkurs nakon kojeg će se održati dodatne konsultacije, a konačnu odluku o izgledu novih evro novčanica donijeće Upravni odbor ECB-a, tijelo koje inače donosi odluke o kamatnim stopama i sličnim pitanjima.

Novčanice se neće ukinuti

Odluka o redizajnu dolazi nakon što je odluka ECB-a o mogućnosti implementacije novog digitalnog evra zabrinula mnoge i potencijalno nagovijestila kraj fizičkom novcu.

Lagardova je naglasila da se novčanice neće ukinuti.

"Novčanice ostaju. One su vidljivi simbol zajedničke Evrope, pogotovo u vremenima krize, a još su izuzetno tražene. Nakon 20 godina, vrijeme za reviziju izgleda naših novčanica kako bismo ih učinili pristupačnijima Evropljanima svih starosnih grupa i kultura", rekla je Lagardova za britanske medije.

Izvor: MUP Srbije

ECB još nije odlučio kako će novčanice izgledati, što znači da će njihov dizajn oblikovati panel savjetnika. Trenutno je u opticaju 27,6 milijardi evra novčanica koje vrijede više od 1,5 biliona evra.

Najviše je novčanica od 50 evra, kojih ima 13,4 milijardi, a slijede ih novčanice od 20 evra, kojih ima 4,5 milijardi. Novčanica od 100 evra ima dvije milijarde, a isto je toliko i novčanica od 10 i pet evra. Novčanice od 200 i 500 su rjeđe, a svakih ima po jednu milijardu.

Novčanice od 500 evra se ne štampaju već par godina, jer je postojala bojaznost da ih kriminalci koriste za efikasno prebacivanje velikih količina novca, ali postojeće nisu povučene već su ostale u opticaju.

Digitalni evro - šta to tačno znači

Evropska centralna banka (ECB) napreduje u naporima da stvori digitalnu verziju evra, jer upotreba gotovine opada, a Kina ubrzava testiranje sopstvenog e-juana. Centralna banka je najavila u srijedu dvogodišnju istragu koja će ispitati "ključna pitanja u vezi sa dizajnom i distribucijom" digitalnog evra i analiziraće njegov potencijalni uticaj na tržište.

Konačna odluka o tome da li će se uvesti digitalni evro doći će kasnije.

"S obzirom na digitalnu transformaciju koja je u toku i koja ima potencijal da transformiše plaćanje, pa čak i čitav finansijski sistem, centralne banke moraju da idu u korak sa tempom vremena", kaže Fabio Paneta, član izvršnog odbora ECB u blogu.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Digitalni evro ne bi zamijenio gotovinu, ali bi funkcionisao na isti način. Umjesto da robu ili usluge plaćaju novčanicama, Evropljani bi mogli da koriste elektronski oblik novca, koji su izdali Evropska centralna banka ili nacionalne centralne banke u digitalni novčanik.

Paneta je rekao da će centralna banka težiti započinjanju razvoja digitalnog evra po završetku istražnog perioda. Taj sljedeći proces "mogao bi da potraje oko tri godine", stavljajući Evropu na put da potencijalnu uvede digitalnu valutu 2026. godine.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE