• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bitkoin može da doživi krah i padne na nulu"

Autor Veljko Petranović

Kriptovalute čija vrijednost brzo raste mogu predstavljati opasnost za postojeći finansijski sistem, rekao je visoki zvaničnik Banke Engleske za "Bi-Bi-Si".

 Kad će pasti bitkoin Izvor: shutterstock/QQ7

Iako se veliki dio imovine britanskih domaćinstava trenutno ne čuva u digitalnoj valuti kao što je bitkoin, one postaju sve više uobičajene, rekao je zamjenik guvernera banke Ser Džon Kunlif. "Ako bi njihova vrijednost naglo pala, to bi moglo da ima štetni efekat", rekao je on.

U upozorenju na potencijalne rizike za ulagače Banka je dovela u pitanje postoji li realna vrijednost najistaknutije digitalne valute, čija je vrijednost ove godine porasla na blizu 50.000 dolara po komadu, prenose britanski mediji.

"Banka treba da bude spremna da obuzda te rizike", dodao je. Govoreći u emisiji "Bi-Bi-Si Danas", ser Džon je rekao da je trenutno oko 0,1 odsto imovine britanskih domaćinstava u kriptovalutama.

Možda će vas zanimati

Procjenjuje se da ih posjeduje oko 2,3 miliona ljudi, sa prosečnim iznosom po osobi od oko 350 evra. Međutim, naglasio je da su kriptovalute "veoma brzo rasle", a ljudi kao što su menadžeri fondova žele da znaju da li treba da drže dio svog portfelja u kriptovalutama.

"Njihova cijena može prilično da varira i mogu teoretski ili praktično pasti na nulu", rekao je on, i naglasio: "Tačka u kojoj se brine kada se (bitkoin) integriše u finansijski sistem, kada bi velika korekcija cijena zaista mogla da utiče na druga tržišta i utiče na etablirane igrače na finansijskom tržištu, još nije tu, ali je potrebno vrijeme da se osmisle standardi i propisi."

Dodao je: "Stvarno moramo da zasučemo rukave i nastavimo sa tim, tako da do trenutka kada ovo postane mnogo veće pitanje, mi zapravo imamo regulatorni okvir koji će obuzdati rizike."

Ser Džon je izjavu dao dan nakon što je Banka Engleske objavila svoj najnoviji Izvještaj o finansijskoj stabilnosti, koji je ispitao zdravlje finansijskog sistema Ujedinjenog Kraljevstva.

U izvještaju se navodi da su domaćinstva u Velikoj Britaniji ostala "otporna" uprkos okončanju rada na daljinu i drugim mjerama podrške u borbi protiv pandemije kovid-19. Dodaje se da ostaje neizvjesnost u vezi sa zdravstvenim rizicima i ekonomskim izgledima.

Početkom novembra bitkoin je dostigao rekordnu vrijednost od preko 68.000 dolara, ali je nakon toga vrijednost drastično pala nakon što su se prvi put pojavile vijesti o novom soju korona virusa, omikronu.

Kovid bi i dalje mogao da ima "veći uticaj" na ekonomiju, posebno u svjetlu pojave novih sojeva, navodi se.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE