• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poreska uprava tvrdi: Nisu smanjivane plate, niti značajno otpuštani radnici

Autor Brankica Spasenić

Poreska uprava Republike Srpske je u prošloj godini prikupila ukupno 2,740 milijardi КM što je za 10 odsto ili 257,6 miliona maraka više nego u 2020. godini, ali i za 11 odsto ili 262,3 miliona КM više nego predpandemijske 2019. godine.

 Rekordni prihodi Poreske uprave RS Izvor: MONDO

Rast naplate je zabilježen u svim vrstama prihoda. Takođe, naplata javnih prihoda lani je bila veća i od onoga što je Poreska uprava RS planirala i to za 215,2 miliona КM, odnosno devet procenata više.

“Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od 485,5 miliona КM, što je za pet procenata ili 21,1 milion maraka više nego godinu ranije. Doprinosi su u 2021. godini naplaćeni u iznosu od 1,792 milijardi КM, ili devet odsto više nego godinu ranije. U prošloj godini, ostali javni prihodi naplaćeni su u iznosu od 462,8 miliona maraka, što je za 82,9 miliona КM ili 22 procenata više nego u 2020. godini”, naveli sui z Poreske uprave RS.

Ocijenjeno je da je na pozitivne pokazatelje uticalo više faktora, među kojima su mjere koje je donosila Vlada RS sa ciljem prevazilaženja posljedica pandemije.

“Svi zvanični pokazatelji ukazuju na činjenicu da, uprkos svim izazovima koje je sa sobom donijela pandemija, nije došlo do smanjenja plata zaposlenih, niti značajnog otpuštanja radnika, niti smanjenja javnih prihoda. Dakle, rast naplate javnih prihoda u 2021. godini zabilježen je u svim segmentima javnih prihoda i pored povećanja neoporezivog dijela plate, odnosno osnovnog ličnog odbitka i odbitka po osnovu izdržavanih članova porodice, te umanjenja i ukidanja naplate određenih taksi”, ocijenio je director Poreske uprave RS Goran Maričić.

Kao jedan od važnih faktora stabilne naplate, istaknuto je i uvođenje novih elektronskih usluga Poreske uprave RS, odnosno automatizacija procesa, ka oi druge redovne aktivnosti.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE