• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta BiH najviše izvozi u Rusiju i Ukrajinu?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Dvije zemlje su u posljednje vrijeme u fokusu pažnje, a zanimljivo je pogledati podatke Spoljnotrgovinske komore o tome šta se iz BiH najviše izvozi u Rusiju odnosno Ukrajinu.

 Izvoz i uvoz između BiH Ukrajine i Rusije Izvor: RistoArnaudov/iStockphoto

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH kažu kako je razmjena s Rusijom značajna, a s Ukrajinom nešto slabija.

U trgovinskog razmjeni BiH i Rusije prevladava uvoz, ali ni izvoz nije beznačajan.

Tako je u prošloj godini iz Rusije u  BiH uvezeno robe u vrijednosti 277,46 miliona KM, a u ovu zemlju izvezli smo robu vrijednu 107,8 miliona KM. Najviše su se uvozila mineralna goriva i ulja vrijedna 228,42 miliona KM, zatim "vazduhoplove, kosmičke letjelice i njihove dijelovi" vrijedni 12,84 miliona KM, drvo i proizvode od drveta za 8,8 miliona KM te plastične mase i proizvodi od plastičnih masa, vozila, električne mašine i drugi proizvodi.

Iz BiH u Rusiju je u 2021. godini otišlo najviše farmaceutskih proizvoda i to u vrijednosti 81,3 miliona KM, zatim mineralnih goriva i ulja vrijednosti skoro 9 miliona KM, voća za jelo 8,8 miliona te neorganskih hemijskih proizvoda, namještaja, posteljina, madraca, obuće i drugih proizvoda.

Prošle godine iz Ukrajine u BiH uvezeno je robe vrijednosti 38 miliona KM. Iz ove zemlje najviše smo uvezli drveta i proizvoda od drveta, vrijednosti 9,04 miliona KM, zatim plastične mase i proizvoda od plastičnih masa vrijednosti 6,5 miliona KM, mineralnih goriva, mineralnih ulja vrijednosti 4,2 miliona, voće za jelo vrijedno 4,2 miliona, zatim bakar, proizvode iz tarife nuklearni reaktori, farmaceutski proizvodi.

U 2021. godini iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu je izvezeno robe u vrijednosti od oko 9,05 miliona KM. Od toga je najviše izvezeno farmaceutskih proizvoda i to za 3,02 miliona KM, zatim proizvoda od gvožđa i čelika vrijednih 1,9 miliona, proizvoda koji spadaju u grupu nuklearnih reaktora, kotlova, mašina vrijednih 967 hiljada KM, zatim smo izvozili eterična ulja, neorganske hemijske proizvode, drvo i proizvode od drveta i druge proizvode.

(Mondo/Kliks)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE