• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pojeftinio gas na berzama nakon najava povlačenja ruske vojske

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Cijene gasa u Evropi pale su nakon što je Rusija objavila da se jedan dio njenih vojnih trupa na ukrajinskoj granici počeo vraćati u baze.

 Cijene gasa pale nakon povlačenja ruske vojske Izvor: Mondo/Goran Sivački

Nakon objave da Rusija povlači snage sa granice, cijena martovskih terminskih ugovora na holandskom čvorištu TTF-u pala je za 15 posto. Ugovori o prirodnom gasu u martu, koji su juče porasli na 83,60 evra, zaključili su dan na 80,77 evra. Cijena prirodnog gasa danas iznosi 68,50 evra, što je 15 posto manje u odnosu na jučerašnje zatvaranje.

Evropa uvozi oko 40 posto prirodnog gasa iz Rusije, što je količinski oko 175 milijardi kubnih metara. Rusija, s druge strane, svoj gas na kontinent šalje uglavnom preko "Jamal-Evrope", koji prolazi kroz Bjelorusiju i Poljsku, te gasovoda Sjeverni tok koji koristi Baltičko more i Ukrajinu.

Funkcioneri Evropske komisije navode da 40 posto uvoza gasa zemalja članica pokriva Rusija, a 38-39 posto Norveška.

Smanjenje napetosti između Rusije i Ukrajine ubrzava pad cijena nafte. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je juče da su se neke od vojnih jedinica koje su završile svoje dužnosti u sklopu vježbi počele vraćati u svoje baze, a ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ne žele rat u Evropi i da su dali prijedloge u vezi s pregovorima.

S izjavama koje su djelimično smirile napetost između dviju zemalja, ubrzalo se povlačenje cijena nafte. Cijena barela nafte koja je juče porasla na 96,26 dolara, danas je pala za 2,90 posto i iznosila 93,56 dolara.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE