• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon ruskog poteza: Nafta i zlato poskupljuju, turbulentno na berzama

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Akcije na globalnim tržištima su danas strmoglavo pale, dok su cijene imovine koja važi za sigurna utočišta, poput nafte i zlata ojačale.

 Nafta poskupljuje zbog ruskog priznanja Donbasa Izvor: Guliver/Getty Images, peshkov/iStockphoto

Ovo je posljedica krize na istoku Evrope nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio trupama da uđu regione Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih MSCI, bez japanskih, na putu je da zabeleži najgori dan u ovom mesecu, i trenutno je u minusu od 2,1 osto, pritisnut padom berzi u Hongkongu i kontinentalnoj Kini, javlja Rojters.

Japanski indeks Nikei potonuo je za 2,5 procenata.

Američke i evropske berze se takođe kreću ka snažnim gubicima na otvaranju trgovanja, pri čemu je indeks fjučersa Njujorške berze S&P 500 u padu za 1,8 odsto, tehnološki Nasdak za 2,5 posto, pan-evropski terminski indeks EuroStoks 50 za 1,53, a a londonski FTSE za 0,89 procenata.

Nasuprot tome, cijena fjučersa evropske nafte brent, odnosno ugovora za isporuku u narednom periodu po dogovorenoj fiksnoj cijeni, porasla je za 1,5 odsto na 96,85 dolara po barelu, nakon što je na početku trgovanja dotakla nov sedmogodišnji maksimum od 97,21 dolara, zbog zabrinutosti da će ruski izvoz energije možda biti poremećen. Spot cena zlata je napredovala za 0,2 odsto na 1.909,10 dolara po unci, pri čemu je ranije tokom trgovinske sesije dostigla nov šestomjesečni maksimum od 1.911,56 dolara, prenio je Tanjug.

Putin je u ponedjeljak priznao dva otcijepljena regiona u istočnoj Ukrajini kao nezavisne republike i naredio slanje ruske vojske, kako Moskva kaže, u mirovnu operaciju u toj oblasti, što je dovelo do vrhunca ukrajinske krize koja bi mogla da izazove veliki rat, navodi Rojters.

Vašington i evropske prestonice osudile su taj potez, obećavajući nove sankcije. Ukrajinski ministar spoljnih poslova rekao je da je dobio uvjeravanja u „odlučan i ujedinjen” odgovor Evropske unije.

Međutim, jedan zvaničnik Bajdenove administracije izjavio je da potez Rusije još uvek ne predstavlja „invaziju” koja bi pokrenula širi paket sankcija, jer ne predstavlja odstupanje od onoga što je Rusija već uradila.

Na berzi u Hongkongu, akcije ruskog proizvođača aluminijuma Rusala pale su za čak 22,1 procenat na 6,18 hongkonških dolara, što je njihov najveći dnevni procentualni pad od aprila 2018.

Na tržištima valuta, dešavanja su nešto prigušenija, osim kada je riječ o ruskoj rublji koja se na početku trgovanja u Aziji stropoštala na najniži nivo u posljednjih 18 mjeseci, prije nego što se stabilizovala.

Japanski jen se na otvaranju sesije vratio rastu, dostižući skoro tronedjeljni maksimum od 114,50 za dolar. Švajcarski franak se drži blizu jednomesečnog najvišeg nivoa zabilježenog u ponedjeljak, evro se spustio za 0,2 odsto na jednonedeljni minimum od 1,1286 dolara.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE