• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Foksvagen i IKEA prekidaju poslove u Rusiji

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Njemački automobilski div Folksvagen objavio je da će zbog ruskog napada na Ukrajinu do daljnjeg zaustaviti proizvodnju vozila u Rusiji i odmah prekinuti izvoz.

 Folksvagen i IKEA napuštaju Rusiju Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Automobilski gigant ima pogone u Kalugi, jugozapadno od Moskve, i u Nižnjem Novgorodu, gdje planira zaustaviti proizvodnju. U saopštenju dodaju i da automobile marki u sastavu grupe uključujući Audi, Porše i Škodu, neće izvoziti u Rusiju.

Poslovanje s Rusijom znatno je otežano od početka ruske invazije na Ukrajinu zbog sankcija koje je Moskvi uvela međunarodna zajednica. Vodeća njemačko poslovnoi udruženje DIHK ocijenilo je da sankcije zapravo predstavljaju potpuni embargo.

Na njemačke proizvođače automobila rat u Ukrajini utiče kroz prekide u lancu nabave, posebno kablova. Tako je Folksvagen u odvojenom saopštenju objavio da zbog ukrajinske krize privremeno obustavlja proizvodnju u dvije poljske tvornice, takođe ističući prekid u lancu nabavke.

IKEA zaustavlja poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji

IKEA privremeno zaustavlja poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji, objavila je ta kompanija.

"Rat već ima ogroman uticaj na ljude. To takođe rezultira ozbiljnim poremećajima u snabdijevanju i uslovima trgovanja. Zbog svih ovih razloga, grupe firmi odlučile su privremeno pauzirati rad IKEA-e u Rusiji", navodi se.

IKEA je saopštila da je odlučila pauzirati sav izvoz i uvoz u i iz Rusije i Bjelorusije te zaustaviti sve IKEA maloprodajne i industrijske operacije u Rusiji.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE