• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fond za zeleni razvoj (GGF) i MF banka formirali partnerstvo sa ciljem razvoja zelenog finansiranja u BIH

Autor Dušan Volaš

Procjenjuje se da će kao rezultat investicije doći do smanjenja emisije gasova staklene bašte što je jednako godišnjem uklanjanju sa cesta 1000 putničkih vozila.

 GGF i MF banka formirali partnerstvo sa ciljem razvoja zelenog finansiranja u BiH Izvor: MF Banka

Fond za zeleni razvoj (GGF) formirao je partnerstvo sa MF bankom a.d. Banja Luka kako bi omogućio pristup sredstvima zelenog finansiranja za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Kreditna linija u iznosu od 5 miliona evra plasiraće se u obliku pozajmica svim preduzećima koja žele primijeniti mjere energetske efikasnosti kao i manje zahtjevne projekte obnovljive energije. Investicija će biti primarno iskorištena za finansiranje mjera energetske efikasnosti u proizvodnji, posebno u drvnoj i prehrambenoj industriji, građevinarstvu , te transportu.

MF banka ima veoma važnu ulogu u servisiranju mikro, malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini. Mikrokreditno društvo Mikrofin, koje je inače većinski vlasnik MF banke, partner je GGF-a od 2018. godine.

Sredstvima iz kreditne linije GGF-a može se finansirati nabavka opreme i vozila koja će preduzećima omogućiti uštede energije ili manje emisije gasova u skladu sa propisima GGF-a, a jedna od mjera može biti adaptacija postojećih ili izgradnja novih energetski efikasnijih objekata.

Predsjednik Fonda za zeleni razvoj Olaf Zimelka je rekao: "Ponosni smo na novo partnerstvo sa MF bankom jer vjerujemo da će ojačati naš uticaj među SME i korporativnim klijentima u BIH, dok će istovremeno unaprijediti našu misiju za povećanjem energetske efikasnosti i korištenjem obnovljivih izvora energije širom regiona".

"Svjesni smo uticaja energetske efikasnosti na okolinu, ali znamo da intenzitet njihovog provođenja direktno zavisi od finansijskih preduslova. Zahvaljujući GGF-u koji je prepoznao MF banku kao pouzdanog partnera u implementaciji ovog projekta, bićemo u prilici da povoljnija kreditna sredstva iz segmenta „zelenog finansiranja“ učinimo pristupačnim za najveći dio naših SME klijenata", istakao je Bojan Luburić, predsjednik Uprave MF banke.

Očekuje se da će ova investicija Fonda za zeleni razvoj primarno doprinijeti postizanju sljedećih Ciljeva održivog razvoja (SDGs) 7,9 i 12, odnosno: Pristupačna i čista energija, Industrija/inovacija /infrastruktura, Odgovorna potrošnja i proizvodnja.

(GGF ( Fond za zeleni razvoj ) ulaže u mjere koje su usmjerene na smanjenje potrošnje energije i emisije CO2, te unapređenja efiskasnosti resursa na 19 tržišta širom Jugoistočne Evrope, Kavkaza, Ukrajine, Moldavije, Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike. Fond pruža mogućnost direktnog finansiranja projekata obnovljivih izvora energije za korporacije i opštine, odnosno posredno finansiranje putem odabranih finansijskih instituicija.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE