• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Energetski rat: Zapad neće da plati rubljama - Rusija neće isporučivati gas besplatno

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Rusija razrađuje metode za prihvatanje plaćanja za svoj izvoz gasa u rubljama i donijeće odluke u dogledno vrijeme ako evropske zemlje odbiju da plate u ruskoj valuti, saopštio je danas Kremlj.

 Plaćanje gasa u rubljama Izvor: Mondo/Goran Sivački

"Nećemo isporučivati gas besplatno, to je jasno. U našoj situaciji, nije ni moguće ni prikladno baviti se dobrotvornim radom sa evropskim kupcima“, rekao je Peskov novinarima.

Na sastanku lidera EU 25. marta, nije usvojen zajednički stav o prošlonedjeljnom zahtjevu Rusije da "neprijateljske" zemlje moraju da plaćaju u rubljama, a ne evrima, za svoj gas nakon udruživanja SAD i evropskih saveznika u nizu sankcija protiv Rusije.

Ruska centralna banka, Vlada i "Gasprom", koji čini 40 odsto evropskog uvoza gasa, trebalo bi da do 31. marta iznesu svoje prijedloge za plaćanje gasa u rubljama predsjedniku Vladimiru Putinu.

Njemački ministar finansija Kristijan Lindner savjetovao je nemačkim dobavljačima energenata da ne plaćaju ruski gas u rubljama.

Italija će nastaviti da plaća Rusiji energente u evrima, rekao je prošle nedjelje visoki ekonomski savjetnik italijanske vlade.

"Jedini veliki problem u Evropi je gas i Rusija traži od nas da plaćamo u rubljama koje nemamo i to nije u ugovoru", rekao je danas glavni izvršni direktor italijanske energetske grupe "Eni" Klaudio Deskalci.

Poljski PGN, koji ima ugovor sa "Gaspromom" do kraja godine, takođe je rekao da ne može jednostavno da pređe na plaćanje u rubljama.

G7 odbila zahtjev da plaća uvoz ruskih energenata u rubljama

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta odbila je zahtev Rusije da plaća uvoz ruskih energenata u rubljama, saopštio je njemački ministar energetike Robert Habek.

Nakon sastanka ministara energetike G7, Habek je rekao da su se svi ministri u potpunosti saglasili da bi ovo moglo biti jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora.

Plaćanje u rubljama nije prihvatljivo i apelovaće se na kompanije koje su time pogođene da ne pristanu na Putinove zahtjeve, rekao je njemački ministar.

Ruski poslanik Ivan Abramov rekao je da će odbijanje G7 da plaća ruski gas u rubljama dovesti do zaustavljanja snabdijevanja, navodi novinska agencija Ria Novosti.

Ministri energetike G7 odbacili su zahtjev predsjednika Rusije Vladimira Putina da "neprijateljske" zemlje ruski gas plaćaju u rubljama. Abramov je član Odbora za ekonomsku politiku Savjeta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE