• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ferero" povlači kinder jaja u Britaniji zbog opasnosti od salmonele

Autor Uroš Matejić

Postoje naznake da su ovi proizvodi povezani sa izbijanjem salmonele.

 Povukli Kinder jaje zbog opasnosti od salmonele Izvor: Profimedia

Ferero, internacionalni proizvođač slatkiša povlači neke serije Kinder Suprajs čokoladnih jaja u Velikoj Britaniji zbog slučajeva infekcija salmonelom koje su uslijedile nakon konzumiranja ovog proizvoda, saopštila je Agencija za sigurnost hrane (FSA).

"Postoje naznake da su ovi proizvodi povezani sa izbijanjem salmonele. Neki od zaraženih su mala djeca", navela je FSA u saopštenju.

Istrage koje su vodile Agencija za zdravstvenu bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA), javno zdravlje Škotske, javno zdravlje Velsa i Agencija za javno zdravlje Sjeverne Irske otkrile su da postoji veza između prijavljenih slučajeva trovanja salmonelom širom Britanije i kinder jaja, piše Gardijan.

Takođe, više slučajeva je navodno zabilježeno u Evropi, uključujući Irsku, Francusku, Njemačku, Švedsku i Holandiju. Jaja se proizvode u Belgiji.

U pitanju su čokoladna jaja od 20 grama koja su imala rok upotrebe između 11. jula i 7. oktobra 2022. godine. Kao mjeru predostrožnosti, Ferero je povukao proizvode i ljudima se savjetuje da ih ne jedu. FSA je saopštila da su sva jaja proizvedena u istoj fabrici. Smatra se da to neće uticati na druge Ferero proizvode.

Simptomi salmonele uključuju dijareju, grčeve u stomaku, mučninu, povraćanje i groznicu. Iako većina slučajeva ima simptome nekoliko dana, postoji opasnost od pogoršavanja stanja posebno kod mladih i onih sa oslabljenim imunološkim sistemom. Tina Poter, šefica FSA, rekla je da pozdravlja pristup predostrožnosti koji je preduzeo Ferero.

"Savjetujemo potrošačima da ne jedu nijedan od proizvoda navedenih u upozorenju FSA. Zaista je važno da potrošači poštuju ovaj savjet kako bi izbjegli rizik od trovanja salmonelom. Znamo da su ovi proizvodi popularni među malom djecom, posebno za vrijeme Uskrsa, pa bismo apelovali na roditelje da provjere da li su neki proizvode koje imaju kod kuće", rekla je Poter.

Takođe, dr Lesli Larkin iz UKHSA je rekla da svako ko misli da ima simptome salmonele treba da kontaktira ljekara opšte prakse.

"Salmonela se može prenositi sa osobe na osobu, tako da svako ko je zaražen treba da vodi računa o higijeni, temeljno pere ruku i izbjegavanje kontakt sa tuđom hranom", rekla je Larkin.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE