• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državna i republička kasa rekordno pune, a kućni budžeti sve tanji: Značajan rast prihoda od (in)direktnih poreza

Autor Brankica Spasenić

Prihodi od indirektnih poreza za četiri mjeseca 2022. godine iznosili su tri milijarde i pet miliona KM i veći su za 538 miliona KM ili blizu 22 odsto u odnosu na isti period lani.

 Prihodi od indirektnih poreza za prva četiri mjeseca Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Nakon što je Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) u četiri mjeseca 2022. godine privredi vratila 650 miliona KM po osnovu povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su dvije milijarde i 355 miliona KM i veći su za 356 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2021. godine.

Samo u aprilu 2022. godine prikupljeno je 776 miliona KM indirektnih poreza što je za 132 miliona KM više u odnosu na april prošle godine.

Za finansiranje bh. institucija u četiri mjeseca 2022. godine raspoređeno je 254 miliona KM, identično kao i svih prethodnih godina. Najveći dio prihoda od indirektnih poreza, kao i sav prikupljen višak prihoda, završio je kod entiteta i Brčko distrikta.

Tako je Federaciji BiH u četiri mjeseca 2022. godine raspoređeno oko 1,2 milijarde KM, Republici Srpskoj 715 miliona KM i Brčko distriktu 71 milion KM.

Međutim, ne bilježi samo državna kasa rekordan priliv novca.

Za raliku od kućnih budžeta građana u Srpskoj, koji su sve tanji zbog rekordne inflacije od preko devet odsto, koju ne prati i adekvatan rast plata, značajnim rastom prihoda u kasi pohvalili su se i u Poreskoj upravi RS.

Poreska uprava Republike Srpske je u prva četiri mjeseca ove godine prikupila ukupno 1,035 milijardi КM što je za 14 odsto više nego u istom period prethodne godine, uz rast naplate i kod direktnih poreza, i doprinosa i ostalih javnih prihoda.

Pozitivni trendovi u naplati su zabilježeni i pored toga što je povećan neoporezivi dio plate, umanjena i ukinuta naplata određenih taksi, ali i smanjena stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Direktni porezi su u periodu januar-april ove godine naplaćeni u iznosu od 274,2 miliona КM, što je za 41 procenat više nego u istom periodu lani. Najveći rast je ostvaren kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 181,3 miliona maraka, što je za čak 63 odsto više nego u prva četiri mjeseca prethodne godine.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE