• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima li kraja poskupljenjima? Cijene goriva za tri mjeseca "skočile" za 40 odsto

Autor Dušan Volaš

Cijene naftnih derivata na tržištu BiH za tri mjeseca povećane su za rekordnih 40,3 odsto, a da li će gorivo na domaćim pumpama dostići i cijenu od četiri marke, pa i više po litru, nije moguće za sada prognozirati.

 Automobil na pumpi. Izvor: Envato

U najnovijoj analizi Odjeljenja za makroekonomiju Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH navedeno je da od kraja maja 2020. godine cijene naftnih derivata u BiH bilježe stalni trend rasta.

Isti podaci pokazuju da projektovani iznos neto prihoda od akciza na naftne derivate za ovu godinu iznosi 533,4 miliona maraka. To je za 1,7 odsto više od ostvarenja prihoda po tom osnovu u prošloj godini.

Možda će vas zanimati

"Dešavanja u Ukrajini uticala su na intenziviranje trenda rasta cijena, tako da je, prema posljednjim dostupnim objavljenim podacima, u 15. nedjelji ove godine cijena dizel goriva porasla za 40,3 odsto, a benzina za 28,2 odsto u odnosu na prvu sedmicu 2022. godine", navedeno je u analizi Odjeljenja za markoekonomiju UIO.

Iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH poručili su da prate svaki dan dešavanja na svjetskom tržištu.

"Bojimo se da će sva ta dešavanja u svijetu koja su dovela do rasta cijena energenata potrajati. Cijena goriva se stabilizuje par dana, pa zatim poraste. Gorivo je posljednjih dana na benzinskim pumpama u BiH ponovo poskupjelo od pet do 10 feninga po litru", rekao je za "Glas Srpske" sekretar Udruženja međunarodnih drumskih prevoznika tereta pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Zijad Sinanović.

Naglasio je da niko trenutno ne može dati ozbiljan odgovor da li bi cijena goriva mogla da dostigne četiri marke, pa i više po litru.

"Niko ne može reći šta će biti, ne samo u narednih 15 dana, već i kraće", kazao je Sinanović.

Podsjetio je da su tražili privremenu suspenziju akciza na naftne derivate jer strahuju da bi BiH mogla ostati bez prevoza.

"Bojim se da će nam popucati ionako preumorni lanci snabdijevanja, kako od pandemije virusa korona, tako i od trenutnih dešavanja, gdje je značajna karika drumski transport. Bojim se da bismo mogli ostati bez prevoza jer mnogi prevoznici ne mogu redefinisati ugovore koje imaju. Mnogi su uspjeli ugovore vezati za cijenu goriva i njihovi partneri su ih razumjeli, dok opet drugi ne razumiju", naveo je Sinanović.

Naglasio je da i na graničnim prelazima zbog zadržavanja i komplikovanih procedura prevoznici gube energiju i nižu dodatne troškove u ovim teškim vremenima.

"Za rješavanje svih tih problema potrebne su hrabre odluke", poručio je Sinanović.

Na benzinskim pumpama u BiH cijene goriva prethodnih mjesecimijenjale su se na dnevnom nivou, dok u posljednjih mjesec dana naftaši koriguju cijene na sedmičnom novu. Ta korekcija vezana je, naravno, za poskupljenje goriva od pet do deset feninga po litru.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE