• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana i đubriva iz Rusije nisu pod sankcijama EU

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ko god želi da kupuje rusku hranu i đubriva može to da čini slobodno i bez straha od sankcija, koje se ne odnose na ove proizvode, izjavio je danas šef za spoljnu politiku EU Žozep Borelj.

 Hrana i đubriva iz Rusije nisu pod sankcijama EU Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Naše sankcije nisu usmjerene na hranu, ni na đubriva. Svi koji žele da kupuju rusku hranu i đubriva mogu to da rade, nema prepreka... dakle mogu da posluju, mogu da kupuju, mogu da transferišu, mogu da se osiguraju", rekao je Borelj novinarima uoči sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU, posvećenog nalaženju načina za deblokadu ukrajinskog žita koje stoji u crnomorskim lukama zbog tekućeg vojnog sukoba u toj zemlji.

Međutim, kako prenosi Raša tudej, sankcije EU odnose se na rusko brodarstvo, što sprečava isporuke žita i đubriva iz zemlje na globalno tržište. To je, po ocjeni ovog medija, dovelo do rastuće prehrambene krize, pri čemu su cijene pšenice dostigle rekordno visoke nivoe u posljednja dva mjeseca.

Svjetska trgovinska organizacija (STO) procenjuje da se u ukrajinskim lukama trenutno nalazi između 22 i 25 miliona tona žitarica. Zapadne nacije optužuju Rusiju da blokira ovaj izvoz, dok Moskva to negira i navodi da želi da osigura bezbjedan prolaz kroz Crno more brodovima natovarenim žitom, ali da ukrajinska vojska to onemogućava jer je postavila mine u lukama.

Prema Borelju, posljedice krize u Ukrajini „postaju veoma opasne ne samo za Ukrajinu već za cijeli svijet”.

"Moram ponovo da upozorim na opasnost od velike gladi u svijetu, posebno u Africi.. rat je taj koji izaziva poskupljenja i oskudicu energije i hrane. Podržavamo napore Ujedinjenih nacija za deblokadu izvoza iz Ukrajine", rekao je on, prenosi Tanjug.

(Politika)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE