• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta još jeftinija: Cijene pale više od dva odsto

Autor Dušan Volaš

Cijene nafte nastavile su se povlačiti u četvrtak, oslabivši više od 2 odsto, jer su ulagači ponovno procjenjivali procjene rizika od recesije i potražnje za gorivom usred povećanja kamatnih stopa u velikim ekonomijama.

 Cijene nafte u padu Izvor: Shutterstock

Fjučersi američke sirove nafte West Texas Intermediate (WTI) pali su za 2,6 dolara, ili 2,7%, na 103,46 dolara po barelu do 03:30 GMT. Fjučersi na naftu Brent oslabili su 2,5 dolara, ili 2,3%, na 109,22 dolara po barelu.

Obje referentne vrijednosti pale su čak 3 dolara po barelu u ranim jutarnjim satima azijskog trgovanja, nakon što su pale za oko 3% u prethodnoj sesiji. Sada su na najnižim nivoima od sredine maja, prnosi portal "Investitor.me".

Reuters javlja da investitori nastavljaju sa procjenama ​​rizika od recesije, dok centralne banke velikih zemalja pokušavaju da obuzdaju inflaciju povećanjem kamatnih stopa.

"Tržišta nafte ostala su pod pritiskom jer su ulagači bili zabrinuti da će povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama zaustaviti ekonomski oporavak i umanjiti potražnju za gorivom", rekao je Kazuhiko Saito, glavni analitičar u Fujitomi Securities Co Ltd.

Šef američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao je u srijedu da centralna banka ne pokušava da izazove recesiju kako bi zaustavila inflaciju, ali je u potpunosti predana stavljanju cijena pod kontrolu čak i ako bi to riskiralo ekonomski pad.

Analitičari iz Haitong Futuresa napisali su: "S više podataka koji dokazuju da je rusko snabdijevanje sirovom naftom manje pogođena sankcijama nego što je većina ljudi ranije procijenila, na strani ponude moglo bi doći do većeg povećanja od očekivanog u bliskoj budućnosti".

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE