• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS: Osniva se preduzeće "Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske"

Autor Nikolina Damjanić

Vlada Republike Srpske, u funkciji Skupštine akcionara Matičnog preduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske" donijela je Odluku o osnivanju "Vjetroparkova Elektroprivrede RS" društva sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju i prodaju električne energije Berkovići.

 Odluka o osnivanju Vjetroparkova  Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka o davanju instrukcije za glasanje predstavniku kapitala Mješovitog holdinga "Elektroprivreda Republike Srpske" Matičnog preduzeća Trebinje u Skupštini "Vjetroparkovi Elektroprivrede Srpske" društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju i prodaju električne energije Berkovići, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

"Elektroprivreda Srpske, primjenjujući ključne strateške ciljeve iz Strategije razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine, izradila je Plan razvoja Elektroprivrede Republike Srpske za period od 2019. do 2029. godine", navodi se u saopštenju.

Planom su definisane aktivnosti na sprovođenju i realizaciji investicionih projekata za izgradnju novih proizvodnih objekata "Elektroprivrede Republike Srpske", koji koriste obnovljive izvore energije.

"Među njima su i tri vjetroelektrane - 'Hrgud', 'Donja Trusina' i 'Radimlja'. Matično preduzeće je otpočelo aktivnosti na pripremi realizacije projekta izgradnje vjetroelektrane 'Donja Trusina', čiji je razvoj planiran u periodu od 2022. do 2024. godine", naglašava se u saopštenju.

S ciljem realizacije ovog izuzetno značajnog projekta, ističe se, potrebno je pokrenuti cijeli niz aktivnosti koje se, prije svega, odnose na izradu i pribavljanje odgovarajućih studija, podnošenje zahtjeva za dodjelu koncesije, identifikaciju zemljišta, utvrđivanje vlasništva, te regulisanje imovinsko- pravnih odnosa.

Iz navedenih razloga, osniva se novo pravno lice pod nazivom "Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske" Berkovići, koje će na sebe preuzeti obavezu pripreme i razvoja projekta "Donja Trusina", a čije bi sjedište bilo na teritoriji opštine Berkovići.

Ovo društvo je jednočlano, čiji je osnivač koncesionar Mješoviti holding "Elektroprivreda Republike Srpske" Matično preduzeće Trebinje, sa 100 odsto učešćem u osnovnom kapitalu i novčanim ulogom od 150.000 KM, što je i visina (ukupan iznos) osnivačkog kapitala Društva.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE