• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akumulira toplotu na oko 500 stepeni: Jeftinije grijanje uz novu pješčanu bateriju

Autor Dušan Volaš

Pješčane baterije kažu mogle bi da riješe poteškoće u snabdijevanju energijom za grijanje tokom cijele godine.

 Pješčana baterija iz Finske za jeftinije grijanje Izvor: Polar Night Energy

Finski istraživači instalirali su prvu u svijetu funkcionalnu "pješčanu bateriju", koja se, koristeći pijesak niskog kvaliteta, puni toplotom proizvedenom od jeftine električne energije sunca ili vjetra, i omogućava jeftino daljinsko grijanje.

Ovaj proizvod, prije nego uređaj, u stanju je mesecima da skladišti obnovljivu energiju, jer pijesak akumulira toplotu na oko 500 stepeni, što onda može da grije domove zimi kada je energija skuplja, a skladištenje energije je jedan od najvećih problema današnjice u domenu dalje primene obnovljive energije na duže staze.

Možda će vas zanimati

Konstruktori i naučnici koji su radili na razvoju nove pješčane baterije kažu da bi to moglo da riješi poteškoće u snabdijevanju tokom cijele godine, što je glavni problem zelene energije.

Trenutno se većina baterija izrađuje od litijuma i skupe su, a i mogu da podnesu samo ograničenu količinu viška energije, pa se akumulirana energija koja se ne potroši najčešće gubi.

Tim mladih finskih inženjera završio je prvu komercijalnu instalaciju baterije napravljene od pijeska za koju vjeruju da može da reši problem skladištenja na jeftin način s malim uticajem ne samo na okolinu, nego i na dodatne troškove u godinama eksploatacije.

Uređaj je instaliran u elektrani Vatajankoski, koja upravlja sistemom daljinskog grijanja za to područje. Baterija ispušta vruć vazduh koji zagrijava vodu za sistem daljinskog grejanja koja se zatim pumpa u kuće, kancelarije, pa čak i u lokalni bazen.

Nema podataka o tome kada i na koje sve načine bi peščana baterija mogla da se iskoristi u bliskoj budućnosti na drugim mjestima, ali su inženjeri i naučnici iz Finske više nego voljni da o tome razgovaraju i istražuju sa svima koji žele da ulažu dalje u razvoj ovog vrlo zanimljivog pronalaska i rješenja za dugoročnije skladištenje i iskorišćenje energije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE