• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evro na najnižem nivou u posljednjih 20 godina

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Azijske dionice pale su u utorak šestu sesiju zaredom nakon ponovnog skoka cijena energenata u Evropi. Skok cijena je povećao strah od recesije i povećao prinose na obveznice, dok je evropsku valutu evro oborio na najniži nivo u posljednjih 20 godina.

 Evro u odnosu na dolar Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Referentne cijene plina u Evropskoj uniji porasle su 13 posto preko noći do rekordnog iznosa, nakon što su se udvostručile u samo mjesec dana i bile 14 puta više od prosjeka prošle decenije.

Analitičari američke banke "Citi" upozorili su u ponedjeljak da bi inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu mogla preći 18 odsto ako cijene energije ne budu ograničene, što je za više od devet puta više od cilja "Bank of England". Inflacija potrošačkih cijena zadnji je put dostigla taj nivo 1976. godine.

Analitičari smatraju "teška energetska situacija" sugeriše da vrhunac inflacije još nije dostignt, sa velikom mogućnosti da će inflacija ostati visoka neko vrijeme ukoliko ne bude reakcije centralnih banaka.

U ponedjeljak je evro dosegao najniži nivo u odnosu na dolar u posljednjih dvadeset godina i pao ispod nivoa pariteta. Za jedan evro se moglo dobiti 0,9937 dolara.

Najavljeno zatvaranje zbog održavanja plinovoda Sjeverni tok 1 od 31. augusta do 2. septembra, dodatno je pojačalo strahove od nestašica i dovelo do enormnog rasta cijene plina u Evropi.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE