• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljen projekat podrške Mađarske: Cilj je da poljoprivrednici postanu konkurentniji na tržištu

Autor Dragana Božić

U Gradišci predstavljen program podrške Mađarske domaćim poljoprivrednicima.

 Srn2022-8-30_1220643_0.jpg Izvor: Srna/Milorad Malešević

U Gradišci je održana svečanost povodom početka realizacije programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj, kojoj su prisustvali najviši zvaničnici Srpske.

U prethodnom periodu u 20 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj predstavljen je ovaj mađarski program.

Poljoprivrednici će danas u nekoliko šlepera mehanizacije i opreme moći da vide dio raznovrsne i velike ponude u okviru zajedničkog projekta vlada Republike Srpske i Mađarske.

Fondacija će u četvrtak, 1. septembra, objaviti javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Srpskoj i Brčko distriktu za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata.

Zamjenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Levente Mađar rekao je danas u Gradišci da je poljoprivreda osnova za razvoj zemlje, te da je cilj programa podrške mađarske Vlade privredi u Srpskoj modernizacija opreme za poljoprivredne proizvođače, kako bi oni postali konkurentniji na tržištu.

Mađar je istakao da je između Mađara i Srba proteklih godina formirano iskreno prijateljstvo, koje je ovim projektom i konkretizovano.

"Željeli smo da to prijateljstvo sa naše strane izrazimo konkretnim stvarima, te smo zato bili otvoreni za prijedlog Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske `Progresus` da pokrenemo program privrednog razvoja u Srpskoj", rekao je Mađar, obraćajući se u Gradišci na svečanosti promocije programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj.

On je naveo da je oblast poljoprivrede izabrana jer je ona osnova razvoja i opstanka Srpske i BiH.

"U Mađarskoj vjerujemo da se budućnost zemlje zasniva na razvoju poljoprivrede. Modernizacijom vaše opreme i proizvodnje, kako biste postali konkurentniji, izražavamo poštovanje prema vama, kao i našu namjeru da pružimo podršku BiH i Srpskoj da ovo postane prosperitetna regija", rekao je Mađar.

Direktor Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske "Progresus" Andrea Jaglica izrazila je zadovoljstvo jer su poljoprivrednici u Srpskoj pokazali veliko interesovanje za ovaj projekat.

"To ukazuje i da je ovaj program važan za Srpsku, da je vrijedan i da će uspjeti", rekla je Jaglica.

Ona je zahvalila predsjedniku Mađarske Katlin Novak, jer je prepoznala potencijal Srpske, te realizacijom ovog projekta dala šansu da se on iskoriti.

Izvor: Srna/Milorad Malešević

Jaglica je zahvalila i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, jer je bez rezerve i sa ponosom tražio pomoć Vlade Mađarske, znajući da ta podrška Srpskoj dolazi bez uslova i političkih hipoteka.

"Posebna zahvalnost ide institucijama Srpske, koje su odmah prepoznale značaj projekta i stavile na raspolaganje svoje kapacitete, kako bi se on realizovao", rekla je Jaglica.

Prezentaciji su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i delegacija Mađarske, koju predvodi zamjenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Levente Mađar.

Prisutni su bili i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, finansija Zora Vidović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, gradonačenici i načelnici opština u Srpskoj i predstavnici Brčko distrikta, kao i diplomatski predstavnici Mađarske.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra. 

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE