• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Farmeri u panici: Tvrde da neće imati kukuruza da prehrane stoku

Autor Dušan Volaš

Izuzetno loš prinos kukuruza ove godine jedan je od razloga koji će dovesti do daljeg urušavanja stočnog fonda u Srpskoj koji je, ionako, već dobrano osiromašen.

 Farmeri neće imati kukuruza da prehrane stoku Izvor: beingbonny/iStockphoto

Na to upozoravaju poljoprivrednici koji objašnjavaju da broj stoke u RS drastičnoopada iz godinu u godinu, i zbog prekomjernog uvoza mesa, te nemogućnosti farmera da prodaju i ono malo što proizvedu.

"Suša je ove godine uništila veliki dio ljetine, posebno kukuruza, koji je osnovna komponenta za stočnu hranu. To znači da mnogi neće imati dovoljno hrane za svoju stoku, što će sobom povući dalje smanjenje stočnog fonda, u najvećoj mjeri svinja.

Stočna hrana je ove godine skupa kao nikad, dok su, s druge strane, otkupne cijene stoke jako loše", rekao je Srpskainfo predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Stojan Marinković.

Naglašava da je, kad se na navedene probleme doda prekomjerni uvoz mesa, jasno da i u narednom periodu moramo da računamo na značajnu redukciju stočnog fonda.

"Na sušu ne možemo uticati, ali se mogu uvesti zaštitne mjere na uvoz mesa, što bi našim farmerima mnogo značilo. Riječ je o uvođenju carina na svježe i rashlađeno goveđe i svinjsko meso od 10 odsto, te taksu od 1,5 KM po kilogramu svinjskog i 2,5 KM po kilogramu uvezenog goveđeg mesa.

Već odavno tražimo ograničenje uvoza mesa, na što je vlast BiH i gluva i nijema. A bez toga, naš stočni fond će i dalje siromašiti", poručuje Marinković.

U Srpskoj je broj svinja samo za godinu pao za više od 20 odsto. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, pretprošle godine smo u oborima imali 619.400, a lani 490.600 svinja.

U poslednje dvije decenije, najviše domaćih farmera od tova junadi odustalo je ove godine kada je, prema procjenama, uzgojem prestalo da se bavi do 15 odsto stočara.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE