• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijene duplirane, ali potražnja nije pala: Polovnjaci skuplji za 40 odsto

Autor Dušan Volaš

Nastavljen je trend povećanja cijena polovnih automobila na tržištu

 Polovnjaci skuplji 40 odsto Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Prema riječima sagovornika iz auto-kuća, cijena vozila koja se prodaju na području Srpske za posljednjih godinu dana veća je za 40 odsto, s tendencijom daljeg rasta. U poređenju sa periodom od prije tri godine, cijene su čak i duplirane.

"Prije tri godine ste mogli kupiti pristojan polovan automobil za nekih 10.000 KM, lane za oko 15.000, a sada se to ne može. Za i malo pristojan polovni auto treba više od 20.000 KM", kažu prodavci automobila.

Možda će vas zanimati

Uprkos tome, potražnja za automobilima, kako tvrde trgovci, nije pala i građani stalno obilaze auto-placeve.

"Prva opcija za koju potencijalni kupci pitaju jeste koliko troši. Zatim ide sve ostalo. Vozila koja se prodaju u Srpskoj su polovnjaci iz Evropske unije. Tražene su sve marke automobila. Tu nema nekog posebnog biranja. Najbolje "idu" automobili starosti oko pet godina", pojašnjavaju prodavači.

Građani koji žele da u ovom periodu kupe automobil, kažu da su na tržištu cijene paprene, pišu "Večernje novosti".

"Nedavno sam bio kod čovjeka koji je prodavao automobil za 30.000. Automobil je star šest godina i on ga je prije tri godine platio 25.000 KM. Znači sad će na njemu još i da zaradi 5.000 maraka. Eto toliko su cijene automobila skočile pa da ljudi koji su prije tri godine kupili automobile mogu lagano da zarade na njima", priča jedan Banjalučanin.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra da se poremećaj u auto-industriji, koji vlada od početka pandemije, sigurno neće popraviti bar još dvije godine.

"Linije snabdijevanja automobilima su upitne. Rokovi isporuka takođe. Praktično na terenu je konfuzna situacija. Kupovna moć građana opada zbog rasta cijena i to utiče da se sada prije svega kupuju polovni automobili, a koji su dostupni na tržištu. Čim je roba povoljna i ima više kupaca i njena cijena je veća", pojašnjava Pavlović.

On kaže da investiranje novca u automobil sada nije loša ideja, jer definitivno vrijednost automobila neće padati bar još tri godine, pa građani u tom periodu mogu da izvuku svoj novac ili čak nešto i zarade.

U toku ove godine u BiH je uvezeno oko 35.000 automobila ukupne vrijednosti 608 miliona KM računajući i plaćene dažbine, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Od tog broja je skoro 29.000 polovnih vozila, a ostalo su nova.

"U istom periodu prošle godine ukupno je uvezeno 35.407 automobila, i to 30.193 polovna i 5.214 novih, ukupne vrijednosti 596,3 miliona KM računajući i plaćene dažbine", stoji u podacima UIO BiH.

NAJSKUPLJI "LAMBORGINI" I "FERARI"

Najskuplji automobil koji je ove godine uvezen u BiH je "lamborgini urus 636", koji je koštao 554.732 KM računajući i plaćene dažbine. Slijedi "ferari tip F8 tributo" od 505.652 KM, "porše 911 turbo S" vrednosti 397.272 KM, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

TEŠKO DO NOVIH VOZILA

Kako tvrde trgovci, na tržištu je teško naći nova vozila jer se na uvoz čeka i po godinu dana, jer u čitavom svijetu auto-industrija sporije proizvodi nova vozila usljed svih dešavanja.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE