• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Centralna banka BiH prodala više od tone zlata deviznih rezervi

Autor Dušan Volaš

Centralna banka BiH nedavno je prodala 40.000 unci zlata (32.000 unce su jedna tona), što je više od tone zlata deviznih rezervi.

 Centralna banka BiH prodala više od tone zlata Izvor: Envato

To je učinjeno zbog tržištnih kretanja, odnosno pada vrijednosti zlata i jačanja dolara. Međutim, postavlja se pitanje odgovornosti, odnosno ko je donio odluku o tome.

Od ranije je poznato da je za osam mjeseci ove godine kapital Centralne banke pao za 262 miliona KM. Ranije su iz Centralne banke to obrazložili inflacijom, odnosno povećavanjem kamatne stope Evropske centralne banke, što je dovelo do pada vrijednosti državnih vrijednosnih papira. A oko 70 odsto državnih deviznih rezervi se investira u vrijednosne papire, koji se smatra sigurnim oblikom imovine.

Iz Centralne banke su potvrdili da su prodali određeni dio zlata.

"CBBiH je prodala jedan dio zlata koji smo imali u portfoliju. To je urađeno u skladu sa mandatom definisanim Zakonom i u najboljem interesu CBBiH na bazi detaljnih analiza i projekcija. CBBiH je u periodu 2009. do 2022. godine poduzimala niz transakcija kupovine i prodaje zlata, kao i transakcija kupovine i prodaje vrijednosnih papira, te oročavanja depozita, sve u cilju diversifikacije portfolija deviznih rezervi i očuvanja aranžmana valutnog odbora. CBBiH prati tržišna kretanja na bazi kojih donosi investicione odluke", rečeno je iz ove institucije, piše Klix.ba.

Inače, devizne rezerve Centralne banke BiH iznose 15,95 milijardi KM, a to su podaci iz proljeća ove godine. Prema trenutnoj tržišnoj vrijednosti Centralna banka je za prodaju više od tone zlata mogla dobiti 66,5 miliona dolara.

Jedno od ključnih pitanja koje se nameće jeste da li je cilj ove prodaje bio pokriti (prikriti) gubitak u poslovanju s obzirom da je dobit banke u posljednjih šest mjeseci tek oko dva miliona KM.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

U ovoj državi niko ne zna ko je za šta odgovoran

MONDO REPORTAŽE