• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompanija koja gradi "arapski grad": Zašto se zanemaruju višestruko veći poreski dugovi drugih firmi?

Autor Dušan Volaš

Kompanija "Gulf Real Estate" u saopštenju za javnost je reagovala zbog objave pojedinih medija da bi uskoro moglo doći do pljenidbe imovine nekretnine na teritoriji Hadžića kod Sarajeva.

 Gulf Real Estate turistički grad Osenik Izvor: YouTube/Screenshot

Podsjećanja radi, riječ je o kompaniji koja je izgradila turistički grad Osenik, a prema navodima medija, pozivajući se na podatke UIO BiH, kompanija "Gulf Real Estate" se nalazi na listi najvećih poreskih dužnika po osnovu PDV-a i akciza.

Iz navedene kompanije tvrde da u navedenom članku nisu poštovana novinarska načela koja zahtjevaju objektivan pristup, jer mediji nisu kontaktirali kompaniju "Gulf Real Estate d.o.o." koja bi na predmet interesa osigurala relevantne informacije.

Ističu da su objavljeni natpisi isticali dug "Gulf Real Estate" pri tom zanemarujući poreske dugove drugih firmi koji su višestruko veći. Podsjećaju da "Gulf Real Estate" je kompanija koja je u BiH uložila cca. 35 miliona KM, te je na ime poreza uplatila milionske iznose.

"U vezi navodnog duga bitno je objasniti da isti, još uvijek, nije presuđen. Trenutno, odražava stav UINO BiH da su porezi dospjeli na naplatu. Gulf Real Estated.o.o. je drugačijeg mišljenja zatražio sudsko odlučivanje koje do dana objave liste PDV dužnika nije okončano. Gulf Real Estate d.o.o. ističe da je već jedan od pokrenutih sudskih postupaka pravosnažno okončan pozitivnim ishodom u našu korist, i to tako da je zapisnik o inspekcijskom nadzoru kojim je utvrđena porezka obaveza proglašen nezakonitim. Dakle, Gulf Real Estate d.o.o. u vezi plaćanja poreza na dodatu vrijednosti koristio je, i koristi mogućnosti na pravne lijekove koja imaju i sva druga pravna i fizička lica u Bosni iHercegovini", ističu iz "Gulf Real Estate".

Ova kompanija u saopštenju navodi da javnost u BiH, ali i šire, treba znati da je "Gulf Real Estate", bez obzira što dug u cijelosti osporava, isplatu istog obezbijedila dobrovoljnim zalogom zaključenim ugovorom o zasnivanju založnog prava u kojem su UIO BiH, do konačne odluke Suda, stavljene na raspolaganje nekretnine u iznosu od 5.300.000,00 KM.

"Gulf Real Estate" apeluje na sve medije da adekvatno i temeljito provode prikupljanje informacija.

"Objava nekompletnih i neistinitih vijesti, ne nanosi samo štetu ugledu naše kompanije koja je investirala impozantan iznos, i namjerava to raditi i u budućnosti. Netačne i negativne objave o stranim investitorima obeshrabruju i ostale investitore i upućuju poruku budućim, a to sve nanosi štetu Bosni i Hercegovini u cjelini", poručuju iz ove kompanije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE