• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njemačka gomila milijarde evra gotovog novca, priprema se na mogući nestanak struje

Autor Dušan Volaš

Njemačka se priprema za probleme u isplati gotovine građanima u slučaju nestanka struje, objavio je Rojters pozivajući se na četiri izvora.

 Njemačka se priprema na mogući nestanak struje Izvor: MONDO

Planovi uključuju gomilanje dodatnih milijardi evra gotovine kako bi se njemačka centralna banka mogla nositi sa porastom potražnje i mogućim ograničenjima kod isplate.

Iako njemačke vlasti smatraju da je mala vjerovatnoća da će doći do nestanka električne energije, ovakve rasprave pokazuju da ozbiljno shvataju prijetnju te da se pripremaju na potencijalne paralizirajuće nestanke struje uzrokovane ogromnim troškovima energije ili čak sabotažama.

Njemačka se godinama oslanjala na pristupačnu rusku energiju, a sada se suočava sa dvocifrenom inflacijom i prijetnjom poremećaja zbog nestašice goriva i električne energije.

Nijemci koriste gotovinu više od EU prosjeka

Pristup gotovini posebno zabrinjava Nijemce, koji cijene sigurnost i anonimnost gotovine i koji je koriste više od ostalih Evropljana. Otprilike 60% svakodnevnih kupovina plaća se u gotovini, prema nedavnoj studiji Bundesbanke koja je pokazala da su Nijemci u prosjeku podigli više od 6600 evra godišnje, uglavnom s bankomata.

Navala za gotovinom bila je na početku pandemije u martu 2020., kada su Nijemci podigli 20 milijardi evra više nego što su položili na račune. Ali potencijalni nestanak struje otvara nova pitanja o mogućim scenarijima.

Ako dođe do nestanka struje, jedna od opcija mogla bi biti ograničavanje iznosa gotovine koji pojedinci podižu, rekao je jedan od sugovornika Rojtersa.

40% Nijemaca strahuje od nestanka struje

Više od 40% Nijemaca strahuje od nestanka električne energije u sljedećih šest mjeseci, pokazalo je prošlonedjeljno istraživanje koje je objavila Funke Mediengruppe. Njemačka kancelarija za katastrofe saopštila je da ljudima preporučuje da za takve hitne slučajeve drže gotovinu kod kuće.

Njemački financijski regulatori zabrinuti su da banke nisu u potpunosti spremne za veće nestanke struje i vide to kao novi, prethodno nepredviđen rizik, rekao je funkcioner koji je direktno upoznat sa tim pitanjem.

Prema Deutsche Kreditwirtschaftu, krovnoj organizaciji finansijskog sektora, banke potpuni nestanak struje smatraju “malo vjerovatnim”. Međutim, ipak su “u kontaktu s nadležnim ministarstvima i vlastima” kako bi se pripremile na takav scenario.

(Index.hr)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

propaganda

koje dezinformacije

MONDO REPORTAŽE