• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska podiže kredit od 110 miliona evra u mađarskoj banci

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada Republike Srpske donijela je odluku kojom se prihvata kreditno zaduženje Republike Srpske prema Izvozno-uvoznoj banci Mađarske u vrijednosti 110 miliona evra.

 Vlada RS se zadužuje 110 miliona evra Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Rok otplate je 10 godina, a period odgode plaćanja je 12 mjeseci. Kamata za ovaj kredit je fiksna 5% na godišnjem nivou, a plaćanje glavnice i kamate počinje nakon pomenutog grejs perioda od 12 mjeseci.

Kako je navedeno u odluci Vlade RS, koja je objavljena u posljednjem izdanju Službenog glasnika, prenosi Gerila.info kredit je namijenjen za obezbjeđivanje sredstava za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela duga, u skladu sa Zakonom o zaduživajnu, dugu i garancijama Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da mu je drago što napokon dolazi do realizacije pomenutog kredita, o kojem se, kako kaže, priča već nekoliko mjeseci.

"Mislim da će već u zadnjoj dekadi ovog mjeseca sav taj novac leći na račune Republike Srpske. Ovo je uobičajena operacija, mi želimo da osiguramo stabilnost budžeta, prije svega, pogotovo u prva tri mjeseca kada je uobičajeno da prilivi na javne račune budu manje u odnosu na druge dijelove godine", kaže Dodik.

Napominje da će se sredstva iz ovog kredita koristiti zbog povećanja budžetskih davanja.

"Kao što znate, mi smo se u našoj politici opredijelili da povećamo penziju 13,5 posto, pa je lako izračunati koliko nam je onda para potrebno, a povećava se i plata za pet posto svim budžetksim korisnicima, povećavaju se i boračke naknade i treba izdržati finansijski pritisak u prvom mjesecu jer mi želimo da osiguramo redovnost plaćanja", zaključio je Dodik.

Vlada Republika Srpske prethodno je donijela odluku i da se za još 20 miliona KM zaduži aukcijom trezorskih zapisa koja je planirana za 20. decembar. Rok dospijeća je 20. jun 2023. godine. Prije trezorskih zapisa, Vlada je donijela odluku o emisiji dugoročnih obveznica takođe od 20 miliona KM.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Bas me interesuje kako ovi ljudi koji su glasali za SNSD mogu uopšte pogledati djeci u oči svjesni da im oni zajedno sa crvenom bandom kradu i otimaju šansu za bilo kakvu malo svetliju budućnost

MONDO REPORTAŽE