• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izgledaju nevidljivi solarni paneli

Autor Dušan Volaš

Solarni paneli, iako veoma korisni, ne moraju da narušavaju izgled objekata, a najbolji primjer toga nam dolazi iz Italije.

 Nevidljivi solarni paneli Izvor: Dyaqua

Iako su solarni paneli ključni u proizvodnji sopstvene električne energije, veoma su upečatljivog izgleda, pa njihova instalacija nepogrešivo daje do znanja posmatraču da isti postoje na krovu ili u dvorištu. Ipak, to ne mora da bude slučaj, a najbolji primjer toga su "nevidljivi" solarni paneli koje je gotovo nemoguće razlikovati od tradicionalnih crijepova.

Ne, nije u pitaju Solar Roof, stakleni crijepovi koje proizvodi kompanija Ilona Maska - u pitanju je Invisible Solar, tehnologija fotonaponskih crijepova koja može da poprimi izgled opeke, betona, kamena i drveta. Ovo inovativno rješenje je već primenjeno u Arheološkom parku u Pompeji, rješavajući problem arhitektonskih ograničenja.

Brojni turisti koji su iz cijelog sveta došli da se dive ruševinama koje je ostavila erupcija Vezuva 79. godine n.e. su možda vidjeli ovce koje je arheološki park nedavno uveo da pasu travu, ali sigurno niko nije primijetio da na Kući Cerere postoje solarni paneli.

"Izgledaju potpuno isto kao crijepovi od pečene gline koje su koristili Rimljani, a proizvode struju koja nam je potrebna da osvijetlimo freske", kaže Gabrijel Zutriđel, direktor Arheološkog parka u Pompeji. "Pompeja je drevni grad koji je na nekim mjestima u potpunosti očuvan. Pošto nam je bio potreban opsežan sistem rasvjete, mogli smo ili da nastavimo da trošimo energiju, ostavljajući stubove i kablove okolo da narušavaju izgled, ili da odlučimo da ga poštujemo i uštedimo milione evra".

Ovi "nevidljivi" solarni paneli potiču iz Kamisana Vićentina, malog italijanskog grada koji se nalazi na pola puta između Padove i Vićence. Napravila ih je i patentirala porodična firma Dyaqua.

"To su moj otac, moja majka, moj brat i ja", kaže Elizabeta Kvagliato. "S obzirom da se fotonaponska proizvodnja povećava, širimo se i sada imamo dva zaposlena". Na ideju o "nevidljivim" solarnim panelima je došao njen otac, Đovani Batista, koji je "htio da riješi problem rasvete na javnim površinama, koja kvari pogled kada se svjetla ugase".

Ovi fotonaponski crijepovi su napravljeni od polimernog jedinjenja koje omogućava sunčevim zracima da se probiju. Solarne ćelije se zatim ručno integrišu i prekrivaju slojem polimernog jedinjenja. "Možemo da im damo izgled kameta, drveta, betona i cigle. Kao rezultat, takvo rješenje se može postaviti ne samo na krovove, već i na zidove i podove", kaže Elizabeta.

Izvor: YouTube / Dyaqua

Naravno, kako površina koja prekriva solarne ćelije nije providna, pad efikasnosti u proizvodnji električne energije je očekivan, ali tvrdi se da su Invisible Solar crepovi efikasnije rešenje od farbanja tradicionalnih solarnih panela. Kako je teško steći utisak o propuštanju svjetlosti na osnovu proizvoda koji upija svetlost, pogledajte kako izgleda "obrnuti" proizvod - LED sijalice napravljene od istog materijala:

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE