• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruski milijarder plaća najveći porez u Velikoj Britaniji: Po struci matematičar, odrekao se državljanstva domovine

Autor Uroš Matejić

Gerko (43) je "upumpao" više od 487 miliona funti (601 milion dolara) britanskim javnim finansijama.

 Ruski milijarder plaća najveći porez u Britaniji Izvor: YouTube/screenshot/Asia Radar

Aleksandar Gerko je prošle godine platio više od 600 miliona dolara poreza britanskoj državi, nadmašivši magnata kockanja Denisa Kotsa. Milijarder rođen u Rusiji postao je tako najveći poreski obveznik u Velikoj Britaniji prošle godine, prema poreskoj listi Sandej tajmsa.

Gerko (43) je "upumpao" više od 487 miliona funti (601 milion dolara) britanskim javnim finansijama za samo 12 mjeseci. To je ekvivalentno više od 1,3 miliona funti poreza dnevno - ili 55.639 funti na sat. Ovo je više u odnosu na 117,4 miliona funti koje je platio prethodne godine, kada je bio na desetom mjestu.

Zauzevši prvo mjesto na listi 100 najvećih poreskih obveznika u Velikoj Britaniji, Gerko je pretekao šefa britanske imperije kockanja Bet365, Denisa Kotsa, koji je prošle godine platio porez od 460,2 miliona funti (569 miliona dolara). Vlasnik sportskih i modnih brendova Spido,Kikers i Stiven Rubin, koji je platio porez od 392,3 miliona funti (485 miliona dolara), našao se na trećem mjestu. Autori Harija Potera takođe se nalaze među najvećim poreskim obveznicima u Velikoj Britaniji.

Ko je Aleksandar Gerko?

Gerko je rođen u Moskvi i doktorirao je matematiku na Moskovskom državnom univerzitetu. Svoju karijeru je započeo trgovinom akcijama u Dojče banci, a kasnije je prešao na devize.

Od 2016. godine je britanski državljanin, a nedavno se odrekao ruskog državljanstva. Gerko je 2015. godine osnovao trgovačku kompaniju XTX Markets sa sjedištem u Londonu i posjeduje 75% firme. Firma upravlja sa skoro 300 milijardi dolara dnevnog obima u okviru akcija, roba, valuta i fiksnih prihoda, navodi Blumberg.

Procjenjuje se da Gerko ima bogatstvo od 6,4 milijarde dolara kroz svoj većinski udio u poslu, prema Blumbergovom indeksu milijardera. Kompanija, čija je dobit na godišnjem nivou u 2021. porasla 42% na 667 miliona funti, širi se i ima kancelarije u Njujorku, Parizu, Singapuru, Mumbaju i Jerevanu, Jermenija.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE