• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavljen trend iz prošle godine: U januaru u RS osnovano još 10 firmi za proizvodnju struje

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Republici Srpskoj je prema podacima APIF-a za januar 2023. godine, osnovano 85 novih poslovnih subjekata, što je za 30 više u odnosu na isti period prošle godine. Najviše novih firmi je iz oblasti proizvodnje električne energije.

 Nova preduzeća u RS Izvor: Shutterstock

Najviše novoosnovanih poslovnih subjekata je u proizvodnji električne energije i to 10, a sedam se bavi oblašću računarskog programiranja.

Četiri su iz oblasti drumskog prevoza robe i savjetovanja koje se odnosi na poslovanje i ostalo upravljanje, dok su tri novoosnovana poslovna subjekta registrovana za testerisanje i blanjanje drveta.

"Analizirajući ukupan broj novoosnovanih poslovnih subjekata po lokalnim zajednicama, najviše poslovnih subjekata u januaru 2023. godine osnovano je u Banjaluci i to 38, zatim u Doboju i Trebinju po šest, dok je u Gradišci i Bijeljini novoosnovano po pet poslovnih subjekata. U istom periodu prošle godine, najviše novoosnovanih poslovnih subjekata bilo je, takođe, u Banjaluci i to 21, u Bijeljini sedam, u Prijedoru četiri, u Doboju i Foči po dva", podaci su APIF-a (Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge) koji su dostavljeni Mondu.

U istom periodu ove godine, ugašeno je 18 poslovnih subjekata, jedan manje u odnosu na isti period lani. Ovog januara pokrenuta su četiri stečajna postupka, za jedan manje nego 2022. godine, a nije pokrenut nijedan likvidacioni postupak.

U prvom mjesecu prošle godine najviše novoosnovanih poslovnih subjekata bilo je takođe u proizvodnji električne energije, njih šest, a četiri su bila registrovana za računarsko programiranje.

U januaru 2023. godine, ukupno 18 stranih osnivača osnovalo je 17 poslovnih subjekata, dok je u prvom mjesecu prošle godine 12 stranih osnivača osnovalo 10 poslovnih subjekata.

"Najviše stranih osnivača u januaru 2023. godine bilo je iz Srbije, njih pet, dok su iz Slovenije, Austrije i Mađarske bila po dva osnivača. U istom periodu prošle godine, najviše stranih osnivača bilo je iz Slovenije četiri, iz Srbije je bilo tri, dok su iz Austrije bila dva osnivača", navode u APIF-u.

Trend osnivanja novih preduzeća u energetici započeo je prošle godine, za razliku od godine ranije kada u statistici APIF-a njie zabilježen veliki broj novih poslovnih subjekata iz ove oblasti.

APIF je ranije objavio da je u 2022. godini u RS novoosnovano 1046 poslovnih subjekata, što je za 190 više u odnosu na isti period 2021. godine, a najviše novoosnovanih firmi je bilo iz oblasti proizvodnje električne energije i to 85.

Od ukupnog broja novoosnovanih poslovnih subjekata u 2022. godini, najveći broj stranih osnivača bilo je iz Srbije i to 113, iz Slovenije 82, Austrije i Hrvatske po 25, Rusije 17.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE