• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako stimulisati građane da ulažu u HOV: Kamate na obveznice RS do 200 odsto veće od štednje u banci

Autor Brankica Spasenić

Vlada Republike Srpske u narednih mjesec dana uradiće pravilnike i uredbe kako bi stimulisala građane da trguju hartijama od vrijednosti, najavio je danas premijer RS Radovan Višković.

 Višković najavio stimulacije za građane da trguju hartijama od vrijednosti Izvor: Screenshot

On tvrdi da je procjena Vlade RS da fizička lica privatno “čuvaju” iznos novca koji je jednak ukupnoj štednji koja se vodi u bankama.

Štednja građana u bankama u Republici Srpskoj, uključujući i tekuće račune, iznosi skoro četiri milijarde KM, tako da se prema procjenama Vlade isto toliko nalazi i u “slamaricama”.

“Sigurno taj novac koji se vodi u bankama je i na privatnom čuvanju kod fizičkih lica” kazao je Višković.

Upravo ovakve procjene uticale su na Vladu RS da radi na unapređenju i dodatnom stimulisanju za trgovinu hartijama od vrijednosti.

“Da se više uključe u trgovinu hartijama od vrijednosti, bar oni koji imaju novac. Zašto bi neko bio stimulisan da novac drži u banci, gdje su kamate male, pa čak i na oročeni novac. Treba da uradimo svi napor, medijski i promotivni, da se trguje hartijama od vrijednosti, jer su kamatne stope na obveznice Republike Srpske ili nekog preduzeća, 100 ili 200 odsto veće nego na deponovana sredstva kod poslovnih banaka. U narednih mjesec dana ćemo uraditi procedure za jedan brz iskorak u tom pravcu”, dodao je Višković.

Šef Kluba poslanika RS Igor Crnadak kazao je da Vlada RS prvo treba da omogući građanima Srpske da kupuju obveznice RS, umjesto što se zadužuje na stranim tržištima.

“Vlada to ne nudi. Premijer i njegova Vlada ne nude obveznice RS građanima već se zadužuju na stranim berzama, koji je to bezobrazluk”, rekao je Crnadak.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE