• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Propala još jedna američka banka: Treći veliki bankrot za dva mjeseca

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Propala je američka banka "First Republic", čiju će imovinu sada preuzeti JP Morgan.

 Propala američka banka First Republic Izvor: Shutterstock/Pavel L Photo and Video

Treća američka banka je bankrotirala za dva mjeseca, a to je druga najveća propast neke banke u Americi. Propala je banka "First Republic", čiju će imovinu sada preuzeti JP Morgan. JP Morgan je postigao dogovor sa regulatorima o preuzimanju "značajne većine" imovine "First Republic", uključujući 173 milijarde dolara zajmova. 

JPMorgan Chase je rekao da je stekao "znatnu većinu imovine" i preuzeo depozite, kako osigurane tako i neosigurane. "Izvršavanjem ove transakcije, JPMorgan Chase podržava finansijski sistem SAD sa njegovom značajnom snagom i mogućnostima izvršenja", navodi se u saopštenju banke.

Kalifornijsko odjeljenje za finansijsku zaštitu i inovacije saopštilo je rano u ponedjeljak da je preuzelo "First Republic" i da će Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) djelovati kao stečajni upravnik. Odmah nakon toga, FDIC je objavio prodaju. Prodajna cijena nije objavljena u saopštenju FDIC-a, koji je sproveo aukciju među nekoliko banaka da vidi koja će završiti sa imovinom "First Republic".

Te ponude su podnijete u nedjelju kasno popodne, rekao je izvor za CNN. Zatim su uslijedili sati čekanja na vijest o tome koja je ponuda bila uspješna.

Treća propala američka banka za dva mjeseca

Kolaps "First Republic" banke uslijedio je nakon kolapsa američkih banaka Silicijumska dolina i Signature nakon što su investitori povukli svoja sredstva. Američka centralna banka, Federalne rezerve, bila je prinuđena da uđe sa hitnim mjerama za stabilizaciju tržišta.

"First Republic", koja je počela sa radom 1985. sa jednom filijalom u San Francisku, poznata je po opsluživanju bogatih klijenata u primorskim državama. Imali su imovinu od 229,1 milijardu dolara 13. aprila. Na kraju, prošle godine bila je 14. najveća banka u zemlji, prema rangiranju Federalnih rezervi. JPMorgan Chase je najveća banka u Sjedinjenim Državama sa ukupnom globalnom imovinom od skoro 4 biliona dolara.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE