• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavljen neslavni trend u Njemačkoj: Hiljade radnji zatvara svoja vrata - "Ako umre mala trgovina, umire i grad"

Autor Dušan Volaš

Broj trgovačkih radnji u Njemačkoj će se ove godine, prema prognozi Trgovačkog saveza Njemačke, još jednom smanjiti za 9.000.

 U Njemačkoj nastavljen trend zatvaranja malih trgovina Izvor: Shutterstock

Zatvorena vrata trgovine, zalijepljeni izlozi i skinute svjetlosne reklame: u sve više ulica u njemačkim gradovima odumiranje trgovačkih radnji ostavlja vidljive tragove. Ukoliko se u obzir uzme prognoza Trgovačkog saveza Njemačke (HDE) da će 9.000 dodatnih radnji ove godine zatvoriti svoja vrata, u zemlji će ih ukupno ostati još 311.000. U 2015. godini ih je bilo skoro 373.000.

"S obzirom na brojke proteklih godina, u svim centrima gradova i u politici bi se trebali aktivirati alarmna zvona. Jer bez uspješne male trgovine gradski centri jedva da imaju perspektivu za budućnost", upozorio je predsjednik Trgovačkog saveza Njemačke, Alexander von Preen i dodao: "Ako umre mala trgovina, umrijeće i grad".

Činjenica je da se broj trgovina u Njemačkoj smanjuje već neko vrijeme. Posebno izraženo je to bilo za vrijeme korona-godina 2020. do 2022. kad je broj trgovina godišnje opao za 11.000. Pažnja javnosti uglavnom je usmjerena na zatvaranje filijala velikih lanaca poput robnih kuća Galerie Kaufhof, lanca prodavaonica cipela Görtz ili modnog lanca Gerry Weber.

Međutim, najveći dio zatvaranja prema HDE-u otpada na male trgovine poput butika ili pekara. Jedan od glavnih razloga za to je online-trgovina. Za vrijeme korone su se ljudi navikli na narudžbe putem interneta. Odumiranje malih trgovina se primjećuje i u naseljima izvan centara velikih gradova, ali prije svega u manjim i srednjim gradovima.

S obzirom na mnoge poslovne prostorije koje tako zjape prazne, HDE zahtijeva od opština jači angažman i osnivačku ofanzivu kako bi se zaustavilo odumiranje trgovina.

"Nebirokratski i brzi procesi dodjeljivanja dozvola za preuređivanja i preimenovanje prostora bi trebali biti prioritet", kazao je predsjednik HDE-a von Preen. Ukoliko se aktualne praznine ne popune brzo, prijeti lančana reakcija sa spiralom prema dole, dodao je on.

Međutim, ni sami kupci nisu više oduševljeni šopingom u centrima njemačkih gradova u kojima se u pješačkim zonama koncentrišu trgovine. Prema ispitivanju Instituta za trgovačka istraživanja (IFH) provedenog krajem prošle godine, svaki drugi ispitanik je odgovorio da svojim prijateljima ne bi preporučio šoping u centru grada. Tek svaki četvrti grad su ispitanici karakterizovali kao atraktivnim za kupovinu.

"Činjenica je da većina gradskih centara u kojima su trgovine ima više kritičara nego fanova", kazao je direktor IFH-a Boris Hedde.

SEEbiz / Deutsche Welle

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE