• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spoljnotrgovinska razmjena veća za 25,7 odsto: BiH uvezla piva za 78,5 miliona KM, a izvezla za 5,4 miliona KM

Autor Dušan Volaš

Vrijednost izvoza piva iz BiH u prvom polugodištu iznosila je 5,4 miliona KM, što je za 53,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosio 3,5 miliona KM, dok je uvoz bio skoro 78,5 miliona KM, što je za 27,5 odsto više.

 Koliko je BiH uvezla piva, a koliko izvezla Izvor: Shutterstock/Syda Productions

Pokrivenost uvoza izvozom vrijednosno u prvih šest mjeseci iznosila je 6,9 odsto, dok je u istom periodu 2022. godine iznosila 5,7 odsto, rečeno je Srni iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Kada je riječ o količinama izvezenog piva, iz Komore navode da je u prva dva kvartala izvezeno gotovo 58.900 hektolitara ili 12.000 više, što je povećanje od 25,7 odsto u odnosu na isti period godinu ranije.

"Ovo povećanje uvoza odnosi se samo na vrijednost, a ne na količinu, jer kada posmatramo uvoz količinski u prvih šest mjeseci, uvezeno je 23.900 hektolitara piva manje u odnosu na isti period godinu ranije, što je smanjenje od 3,2 odsto", pojašnjavaju iz Spoljnotrgovinske komore.

Iz Komore dodaju da 90 odsto uvoznog piva dolazi sa susjednih tržišta - Srbije i Hrvatske, te da je situacija malo pozitivnija nego ranijih godina, kada je riječ o prosječnoj cijeni uvoza po hektolitru.

"To bi se moglo pripisati činjenica da negativna globalna ekonomska kretanja i porast cijena koštanja sirovina i ambalaže, te drugih inputa, nisu zaobišli ni ovaj sektor i da je došlo do rasta prosječnih jediničnih vrijednosti proizvoda", ističu iz Komore i dodaju da se tako u prvih šest mjeseci za prosječnu jediničnu vrijednost jednog hektolitra piva iz Srbije plaćalo 97,2 KM.

Kako navode, U prilog ovoj konstataciji idu poređenja sa prethodnim periodom, pa je tako u prvom polugodištu 2022. godine, ona iznosila 70 KM po hektolitru, a u pretpandemijskoj 2019. godini, prosječna jednična vrijednost uvoza iznosila je 54,70 KM po hektolitru piva.

"Iako su zabilježeni pozitivni pomaci u posljednje vrijeme kada je izvoz u pitanju, kao i činjenica da se otvaraju nova tržišta za domaće pivare, od početka godine i tržište Rusije, ipak ovaj sektor je u velikom deficitu, i u prvih šest mjeseci iznosio je 73,1 milion KM", dodaju iz Komore.

U prvom polugodištu u Srbiju je izvezeno piva u vrijednosti od oko 3,5 miliona KM, Hrvatsku oko 656.000 KM, Crnu Goru oko 349.000 KM, Italiju oko 290.000 KM, a Rusku Federaciju oko 157.000 KM.

Uvoz iz Srbije iznosio je oko 43,6 miliona KM, Hrvatske oko 26,9 miliona KM, Slovenije oko 5,1 milion KM, Crne Gore oko 1,1 milion KM, a NJemačke oko 800.000 KM.

(Mondo/Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE