• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Jat tehnika" prva u Evropi pretvorila putnički avion "boing 767" u kargo

Autor Dušan Volaš

Grupacija za održavanje vazduhoplova "Avia prajm", koju čine tri kompanije uključujući i srpsku "JAT tehniku" završila je prvu u Evropi konverziju aviona "boing 767-300" iz putničkog u teretni.

 "Jat tehnika" prva u Evropi pretvorila putnički avion "boing 767" u kargo Izvor: AviaPrime/JAT tehnika

Konverzija širokotrupnog aviona ovog tipa realizovana je u proizvodnim pogonima "JAT tehnike" u Beogradu, u saradnji sa izraelskom avio-industrijom, u hangaru broj 2 koji, sa preko 9.000 kvadratnih metara, predstavlja jedno od najvećih postrojenja te vrste u ovom dijelu svijeta, sopštila je Grupacija "Avia prajm".

Prvi konvertovani avion poletio je u srijedu u 16.00 časova po lokalnom vremenu sa beogradskog aerodroma u pravcu malteške prestonice Valete, nakon što je prethodno predat novom vlasniku i naručiocu projekta "Čelendž grupi", prenosi RTS.

U saopštenju se napominje da je "Čelendž grupa" globalni lider u teretnom avio-saobraćaju, koji prema riječima izvršnog direktora Josija Šoukrouna planira da do 2026. godine utrostruči svoju flotu inkorporirajući i efikasni avion "boing 777".

"Uzbuđeni smo jer je smjela vizija koja je nastala prije šest godina danas postala stvarnost, uz napomenu da smo se dugo spremali za ovo, prolazeći najzahtevnije kontrole vazduhoplovnih vlasti i ponosni smo na novu tehnologiju i znanje koji su prvi put primijenjeni u Beogradu", rekao je glavni izvršni direktor "Avia prajma" i "JAT tehnike" Pjotr Kačor.

Avion kome je ova modifikacija udahnula novi život prvi je u nizu širokotrupnih letjelica koje će se ubuduće konvertovati u novom evropskom centru za ovu namjenu koji se nalazi u Srbiji, a već su u toku i radovi na narednom "boingu 767-300".

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE