• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višesatni zastoji izazivaju probleme: Prevoznici na granici izgubili 1,69 milijardi KM

Autor Nikolina Damjanić

Procjena je da ukupni troškovi koje su imali međunarodni drumski prevoznici tereta zbog zadržavanja na graničnim prelazima BiH sa Hrvatskom iznose oko 865 miliona evra (1,69 milijardi KM) u osmogodišnjem periodu, odnosno od 2015. do 2022. godine.

 Kolona kamiona Izvor: Shutterstock

To je navedeno u Glasniku Spoljnotrgovinske komore BiH (Infokom), u kojem je precizirano da u tome najviše učestvuju bh. prevoznici, ali i prevoznici iz Hrvatske s oko 20 odsto ili 171 milion evra.

Istaknuto je da zastoji i duga zadržavanja na drumskim graničnim prelazima sa Hrvatskom pri obavljanju međunarodnog prevoza tereta svakodnevno generišu troškove o kojima se malo govori, a još manje djeluje u cilju njihovog smanjivanja ili eliminisanja.

Upozoreno je da se prosječno vrijeme zadržavanja na graničnim prelazima od dva do tri sata po prelasku, koje je zasigurno i duže u slučaju graničnih prelaza BiH i Hrvatske, i prouzrokovan trošak po tom osnovu od oko 100 evra, smatra relevantnim za procjenu godišnjih troškova koje imaju prevoznici tereta.

Autor analize Zijad Sinanović, diplomirani inženjer saobraćaja, ističe da je evidentan kontinuiran rast ukupnog broja prelazaka teretnih vozila preko graničnih prelaza BiH i Hrvatske, kao i činjenica da je u 2022. godini broj prelazaka (1.218.886) povećan za oko 31 odsto u odnosu na broj prelazaka u 2015. godini (933.418).

Istaknuto je da nema nikakve sumnje da će trend povećanja broja prelazaka graničnih prelaza sa Hrvatskom biti prisutan i u narednom periodu, a time i ukupni troškovi zadržavanja, ukoliko se ne smanji vrijeme zadržavanja.

"U tom cilju nadležni organi i BiH i Hrvatske, skupa i zbog obostranog interesa, morali bi pristupiti rješavanju otvorenih pitanja u pogledu broja i statusa graničnih prelaza te učiniti sve kako bi se unaprijedili način i organizacija rada agencija i službi na carinskim terminalima i graničnim prelazima. Brzina, pouzdanost i tačnost, odnosno pravovremenost su temelj svih poslovnih dogovora, odnosno ugovora, jer vrijeme je novac - koji se po tom osnovu dobija ili gubi", ističe se u analizi.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske, poručuje da je u pitanju ogroman problem te dodaje da je to jedan od glavnih razloga zbog kojih bilježimo odlazak profesionalnih vozača, kao i preregistraciju prevozničkih firmi u zemlje EU.

"Zamislite, dođete na granični prelaz ili carinski terminal i provedete i do tri dana. Nema te kalkulacije, odnosno realizacije koja može opravdati ta čekanja na graničnim prelazima. Gubici su možda i veći nego ti koji su navedeni u toj analizi. Niko ništa od nadležnih institucija nije preduzeo da bi se to riješilo", rekao je Grbić.

Prema njegovim riječima, šteta je ogromna kako za prevoznike, tako i za krajnje potrošače koji čekaju robu.

I Gligo Čikić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, ističe da im zadržavanje na granicama predstavlja ogroman problem.

"To je strašni sud. Evo, u Gradišci imaju stotine malih vozila i kamioni uopšte ne mogu proći. Zamislite kad dođe kamion i stoji 24 ili 48 sati, možete misliti kakvi su to problemi. Jednostavno, nemoguće je raditi", istakao je Čikić.

(Nezavisne novine/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE